Tort świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort świąteczny z kremem z mascarpone
i ciasteczek korzennych, z powidłami śliwkowymi.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    240g cukru
    180g mąki pszennej
    60g mąki ziemniaczanej

    do przełożenia biszkoptu:
    250g mascarpone
    300ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kremu Speculoos ( krem z ciasteczek korzennych)
    300g powideł śliwkowych

    do obłożenia tortu i dekoracji:
    250g mascarpone
    300ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru

    100g białej czekolady
    odrobina śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
    Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
    Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
    Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.
    Biszkopt dzielimy na 3 części.

    Mascarpone ubijamy z pudrem i śmietaną na puszysty krem.
    Do połowy dodajemy krem Speculoos - miksujemy.

    Warstwy układamy następująco:
    biszkopt - krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
    - krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat

    Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietany w kąpieli wodnej.

    Tort tynkujemy resztą kremu mascarpone, oblewamy czekoladą i dekorujemy wg uznania.

    Do dekoracji użyłam bez, czekoladek w srebrnym brokacie, rafaello,
    kremu mascarpone i srebrnych perełek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować