Tort straciatella z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopty:
oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy 7 łyżek cukru i dalej ubijamy na sztywno. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku (w sumie 7). Gdy mamy już puszystą żółtą masę wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane suche składniki (tj. 4 łyżki mąki, 3łyżki kakao i po łyżeczce proszku) i mieszamy łopatką do połączenia składników. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok 40-45 min. Ja użyłam fory kwadratowej 25x25cm. Po ostudzeniu jeden biszkopt przekrawamy na pół, wszystkie części ponczujemy pędzelkiem.
2.Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie wsypujemy do garnka , dodajemy cukier i dusimy aż puszczą sok. Po tym czasie dodajemy namoczoną w filiżance wody żelatynę. Dusimy dalej, dokładnie rozprowadzając ją w wiśniach. Dodajemy skrobię wymieszaną z 3 łyżkami wody. Mieszamy aż zabulgocze i zdejmujemy z gazu. Gdy ostygnie, smarujemy nią biszkopty
3.Przygotowujemy masę:
Twaróg mielimy conajmniej trzykrotnie. Ja użyłam do tego celu malaksera. Dodajemy śmietankę i cukier puder i miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Dodajemy śmietan fix i miksujemy jeszcze chwilę. Mieszamy z czekoladą i wykładamy na biszkopty.
Komentarze