Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Dekorowanie tortów to moje hobby. Torcik jest przepyszny to idealne połączenie smaków

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Krem cytrynowy

    4 jajka
    1 szklanka cukru (można dodać więcej )
    Sok z 3 cytryn
    1 masło

    Frużelina wiśniowa

    350g wiśni drylowanych
    Sok z tych wiśni
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru

    Biszkopt orzechowy
    6 jajek
    ok½ szklanki mąki zwykłej
    ok. ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dkg orzechów włoskich zmielonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort storczyk. cytrynowy z wiśniową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Składniki podzielić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec dodając cukier. Następnie wlewamy żółtka i chwilkę ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane z orzechami mąki oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę ( 21cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp 170stopni. Zimny przekrawamy wzdłuż na 2 części. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem.
    Ogrzane jajka ubijamy na parze razem z cukrem na puszystą masę ok. 10 min do białości. . Dolewamy sok z cytryn i miksujemy. Przekładamy do miski z zimną woda i ubijamy aż będzie zimny. Chłodny ucieramy z masłem.
    Sok podgrzać z cukrem. Dolać mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości odlanego soku-chwilę pogotować jaki kisiel.. Dodać wiśnie oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę Nie gotować!. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gotowa frużelina ma mieć postać gęstego kisielu.

    Miskę metalowa wyłożyć folią spożywczą. Na dno włożyć pierwszy kawałek biszkopta. Nasączyć alkoholem lub sokiem wiśniowym. Następnie nakładamy porcję frużeliny i na to krem. Potem następny biszkopt i tak do wykorzystania składników. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po ok. 2h-3 h torcik można delikatne wyciągnąć przekładając go do góry nogami i zacząć dekorować. Mój jest obłożony masa cukrową. Jako ziemi użyłam pokruszonych ciasteczek oreo. Storczyka zrobiłam również własnoręcznie z mieszanki masy cukrowej i gum pasty. Pomalowałam barwnikami spożywczymi.

Porady

Przed nałożeniem masy cukrowej tort zawsze trzeba obsmarować masą maślaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Masa Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować