Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

  • wyświetlono: 603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dekorowanie tortów to moje hobby. Torcik jest przepyszny to idealne połączenie smaków

Sabcia
  • 250min

Składniki

Krem cytrynowy

4 jajka
1 szklanka cukru (można dodać więcej )
Sok z 3 cytryn
1 masło

Frużelina wiśniowa

350g wiśni drylowanych
Sok z tych wiśni
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru

Biszkopt orzechowy
6 jajek
ok½ szklanki mąki zwykłej
ok. ½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg orzechów włoskich zmielonych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

  • 1. Biszkopt
    Składniki podzielić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec dodając cukier. Następnie wlewamy żółtka i chwilkę ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane z orzechami mąki oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę ( 21cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp 170stopni. Zimny przekrawamy wzdłuż na 2 części. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem.
    Ogrzane jajka ubijamy na parze razem z cukrem na puszystą masę ok. 10 min do białości. . Dolewamy sok z cytryn i miksujemy. Przekładamy do miski z zimną woda i ubijamy aż będzie zimny. Chłodny ucieramy z masłem.
    Sok podgrzać z cukrem. Dolać mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości odlanego soku-chwilę pogotować jaki kisiel.. Dodać wiśnie oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę Nie gotować!. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gotowa frużelina ma mieć postać gęstego kisielu.

    Miskę metalowa wyłożyć folią spożywczą. Na dno włożyć pierwszy kawałek biszkopta. Nasączyć alkoholem lub sokiem wiśniowym. Następnie nakładamy porcję frużeliny i na to krem. Potem następny biszkopt i tak do wykorzystania składników. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po ok. 2h-3 h torcik można delikatne wyciągnąć przekładając go do góry nogami i zacząć dekorować. Mój jest obłożony masa cukrową. Jako ziemi użyłam pokruszonych ciasteczek oreo. Storczyka zrobiłam również własnoręcznie z mieszanki masy cukrowej i gum pasty. Pomalowałam barwnikami spożywczymi.

Porady

Przed nałożeniem masy cukrowej tort zawsze trzeba obsmarować masą maślaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortkrem cytrynowymasa cukrowafrużelina
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową

Upiekłam sernik o smaku kawowym,...

image-1wui2hn

Dodane przez: agarybak76

Tort z frużeliną owocową

Zapraszam na mój 500-tny przepis...

image-27eso3p

Dodane przez: daga19888

Tort wiśniowo- cytrynowy

Pyszny, mało słodki, idealny.

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Dodane przez: Iwona75

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Pierwszy raz robiłam takie placuszki...

Cytrynowe placuszki z frużeliną porzeczkową

Dodane przez: akrobatka22

Cytrynowe placuszki z frużeliną porzeczkową

Niebiańskie placuszki cytrynowe...