Tort spajderman - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy.
pieczemy ok40min w 180 stopniach.
2.śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fiksem i dodajemy cukier puder.
3.okładamy 1 łyżkę białej śmietany
3 łyżki śmietany barwimy na czerwono
ok garści śmietany barwimy na niebiesko
wszystkie stawiamy do lodówki
4.biszkopt kroimy na 3 części.
Na pierwszy blat nakładamy połowę śmietany i układamy na niej brzoskwinie, przykrywamy drugim blatem i nakładamy drugą połowę śmietany i brzoskwinie przykrywamy 3 blatem.
chłodzimy
5.w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę tak aby łatwo się nią pisało( nie może być zbyt rzadka)
6.Na biszkopcie rysujemy kontur głowy i oczu a następnie głowę zapełniamy liniami tworzącymi nici pajęczyny. Wszystkie linie muszą być dość grube żeby po nałożeniu śmietany nie "znikły"
7.do worka cukierniczego nakładamy tilkę w kształcie najmniejszej gwiazdki.
Nakładamy po kolei śmietany i wypełniamy rozetkami tort. Tak aby nie było wolnych miejsc( żeby nie było widać biszkoptu).boki tortu również pokrywamy niebieskimi rozetkami
Komentarze