tort spajderman

0 (0 ocen)

mój pierwszy spajdermen

Składniki:

  • biszkopt
    4 jajka
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    puszka brzoskwiń

    śmietana kremówka 2x 300 ml
    2 śmietan fixy
    cukier puder według gustu
    1 czekolada
    barwnik niebieski i czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort spajderman - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt
    białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy.
    pieczemy ok40min w 180 stopniach.
  • 2. śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fiksem i dodajemy cukier puder.



  • 3. okładamy 1 łyżkę białej śmietany

    3 łyżki śmietany barwimy na czerwono

    ok garści śmietany barwimy na niebiesko

    wszystkie stawiamy do lodówki
  • 4. biszkopt kroimy na 3 części.
    Na pierwszy blat nakładamy połowę śmietany i układamy na niej brzoskwinie, przykrywamy drugim blatem i nakładamy drugą połowę śmietany i brzoskwinie przykrywamy 3 blatem.
    chłodzimy
  • 5. w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę tak aby łatwo się nią pisało( nie może być zbyt rzadka)
  • 6. Na biszkopcie rysujemy kontur głowy i oczu a następnie głowę zapełniamy liniami tworzącymi nici pajęczyny. Wszystkie linie muszą być dość grube żeby po nałożeniu śmietany nie "znikły"
  • 7. do worka cukierniczego nakładamy tilkę w kształcie najmniejszej gwiazdki.
    Nakładamy po kolei śmietany i wypełniamy rozetkami tort. Tak aby nie było wolnych miejsc( żeby nie było widać biszkoptu).boki tortu również pokrywamy niebieskimi rozetkami
  • 8. Chłodzimy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować