Tort Snikers

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

lekki biszkopt bez mąki z dodatkiem migdałów w połączeniu z pysznym kremem na bazie jogurtu greckiego, kremem karmelowym z daktyli a to wszystko posypane orzeszkami oraz polane czekoladą – brzmi smacznie? Tort Snikers to moja dzisiejsza propozycja na weekendowy deser – bez glutenu i białego cukru! Torcik jest bardzo lekki i puszysty. Dzięki wielu różnym dodatkom ma bardzo ciekawy smak przypominający znane batoniki Snikers.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    4 białek jajka
    150 g migdałów w łupinkach
    2-3 łyżki dowolnego słodzidła
    Masa
    250 g jogurtu greckiego
    3 łyżki sera mascarpone
    2-3 łyżki dowolnego słodzidła

    Dodatkowo
    25 g orzeszków ziemnych
    40 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    100 g daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Snickers

Tort snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Snikers 1. Biszkopt
    Migdały rozdrabniamy na drobne kawałki (ale nie mąkę!). Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Wsypujemy mielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut.
    Masa
    Jogurt grecki miksujemy z serem mascarpone oraz słodzidłem. Wykładamy na przestudzony biszkopt. Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 10 minut. Następnie blendujemy na jednolitą masę i przekładamy na krem.
    Orzechy ziemne siekamy i posypujemy nimi krem daktylowy. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym a następnie polewamy wierzch naszego tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować