Tort śnieżynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Wylać gotowa masę do tortownicy uprzednio wyłożonej pergaminem. Piec 45 minut w 180 C.
Masa:
Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka i pół szklanki cukru. Gdy mleko zacznie kipieć wlać rozrobioną mąkę z budyniem w 1 i 1/2 szklance mleka i zagotować. Następnie roztopić margarynę, wystudzić i rozetrzeć z budyniem.
Gotowy biszkopt po upieczeniu przekroić. Połowę masy budyniowej połączyć z 2 łyżkami kurakao. Na pierwszej warstwie biszkoptu ułożyć plasterki bananów i przełożyć masą. Posypać migdałami. Na drugiej warstwie ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i przełożyć masą budyniową z kurakao. Wierzch placka i boki rozsmarować resztą masy.
Udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki na min 2 godziny.
Smacznego !
Porady
Połączenie likieru kurakao z masą, nadaje jej wyrazistego smaku i koloru.
Komentarze