TORT ŚNIEŻYNKA

0 (0 ocen)

Moja fantazja na temat tortu urodzinowego.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 250 dag mąki
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - cukier wanilinowy

    MASA:
    - 1 l mleka
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 szklanka mąki
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 margaryna

    DODATKOWO:
    - 2 banany
    - brzoskwinie z puszki
    - paczka wiórek kokosowych
    - cukierki rafaello
    - draże śmietankowe
    - likier kurakao
    - paczka migdałów

Tort śnieżynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Wylać gotowa masę do tortownicy uprzednio wyłożonej pergaminem. Piec 45 minut w 180 C.
    Masa:
    Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka i pół szklanki cukru. Gdy mleko zacznie kipieć wlać rozrobioną mąkę z budyniem w 1 i 1/2 szklance mleka i zagotować. Następnie roztopić margarynę, wystudzić i rozetrzeć z budyniem.
    Gotowy biszkopt po upieczeniu przekroić. Połowę masy budyniowej połączyć z 2 łyżkami kurakao. Na pierwszej warstwie biszkoptu ułożyć plasterki bananów i przełożyć masą. Posypać migdałami. Na drugiej warstwie ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i przełożyć masą budyniową z kurakao. Wierzch placka i boki rozsmarować resztą masy.
    Udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki na min 2 godziny.

    Smacznego !

Porady

Połączenie likieru kurakao z masą, nadaje jej wyrazistego smaku i koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy