Tort śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę i jedną połówkę dajemy do tortownicy.
2.Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.Masę dzielimy na 3 części. Na przekrojone ciasto dajemy jedną część masy.
3.Na tej masie śmietanowej układamy połowę truskawek.
4.Na truskawki druga część masy.
5.Na masę śmietanową dajemy drugą część biszkopta.
6.Biszkopt I boki tortu smarujemy pozostałą masą śmietanową i układamy pozostałe truskawki. Na środek i na boki ścieramy białą czekoladę.
Komentarze