Tort śmietanowy z nutą mascarpone i czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, ubijamy żółtka z 20 dkg cukru, podczas ubijania dodajemy wodę, następnie ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy 6 dkg cukru, łączymy masy łyżką, następnie dodajemy mąki z proszkiem. Przelewamy do tortownicy, pieczemy ok. 40 min, 180stop.
Masa I: ubijamy serek mascarpone, dodajemy letnią rozpuszczoną czekoladę, dodajemy do masy czekoladowej ubitą śmietanę (pod koniec ubijania śmietany dodajemy cukier),
Masa II: ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier, sok z cytryny, malibu, pod koniec żelatynę.
Biszkopt kroimy na 3 płaty, pierwszy biszkopt nasączamy wodą z cytryną, smarujemy powidłami, nakładamy czekoladową masę, trochę zostawiamy na przystrojenie wierzchu tortu, przykładamy kolejnym biszkoptem, nasączamy wodą z cytryną, smarujemy powidłami, wykładamy masę śmietanową, przykładamy ostatnim biszkoptem, nasączamy odrobiną wódki z wodą, wykładamy masę śmietanową; boki tortu smarujemy masą śmietanową; wierzch tortu dekorujemy masą czekoladową, boki tortu migdałami
Porady
do masy czekoladowej można dodać żelatynę,
boki tortu można przyozdobić wiórkami kokosowymi;
Komentarze