Tort śmietanowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt:
Białka oddzielam starannie od żółtek. Żółtka przekładam do miseczki, roztrzepuję je widelcem. Dodaję do nich proszek do pieczenia i ocet, mieszam (masa znacznie powiększy swoją objętość).
Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję masę żółtkową i mieszam. Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką.
Wykładam ciasto na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 26 cm piekę ciasto ok.35minut
Ostudzony biszkopt przekrawam na 3 cienkie blaty. Każdy nasączam ponczem.
Poncz: Syrop z brzoskwiń mieszam z wódką.
Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam partiami (najlepiej po 250 ml) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec mieszam z ostudzoną żelatyną (1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody).
Na pierwszy blat posmarowany dżemem nakładam trochę masy śmietanowej i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Nasączam ponczem brzoskwiniowo-alkoholowym i wykładam sporą ilość kremu śmietanowego oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie . Przykrywam trzecim blatem biszkoptowym
Dekoracja:
Wierzch i boki tortu smaruję kremem śmietanowym. Płatkami migdalowymi oblepiam boki tortu Dekoruję tort według uznania
Tort wstawiam do lodówki.
Komentarze