Tort śmietanowy

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kolejny z serii "wypasionych tortów" przygotowywanych na specjalne okazje. Ten tort przygotowywałam akurat na zamówienie mojej bratowej, której rodzice obchodzili 40 rocznicę ślubu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
     3 jajka
     ½ szklanki cukru pudru
     ½ łyżeczki proszku do pieczenia
     1/3 szklanki mąki
     2 łyżeczki kakao
    Składniki na biszkopt biały:
     6 jajek
     1 szklanka cukru pudru
     1 szklanka mąki
     1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę:
     1 litr mleka
     1l kremówki
     2 budynie waniliowe
     12 łyżeczek żelatyny
     cukier puder do smaku
    Ponadto:
     ½ litra śmietany 30%
     3 łyżeczki żelatyny
     kilka kropli brązowego barwnika
     opakowanie migdałów (należy je podprażyć na patelni)
     kiwi pokrojone w ćwiartki
     ozdoby z czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy. Piec w 180 stopniach około 30 minut.
  • 2. Biszkopt biały: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy. Piec w 180 stopniach około 30 minut.
  • 3. Biszkopty przekroić: jasny na 3 części, kakaowy na 2 części. Każdą z nich nasączyć kilkoma kroplami rumu wymieszanymi z wodą.
  • 4. Masa: 6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w ½ szklanki wody. Ugotować budyń na mleku. Po zdjęciu z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać i przestudzić. Ubić śmietanę z cukrem, dodając 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody. Do masy śmietanowej dodać budyń i delikatnie wymieszać.
  • 5. Masę podzielić na 5 części. Biszkopty przekładać na przemian masą (najpierw jeden blat kakaowy, później biały aż do wyczerpania blatów). Pozostałą masą posmarować wierzch tortu.
  • 6. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wolnych obrotach. Dodać przestudzoną żelatynę. Wymieszać. Dodać kilka kropli barwnika. Wymieszać dokładnie. Uzyskaną masę przełożyć do szprycy. Wyciskać małe gwiazdki tak by wyszły pionowe pasy na bokach tortu. Wolne miejsca wyłożyć migdałami. Na wierzchu tortu wycisnąć kleksy i włożyć w nie ćwiartkę kiwi. Całość udekorować ozdobami z czekolady.

Porady

Ozdoby z czekolady najlepiej zrobić samemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować