Tort śmietanowy

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Lekki, delikatny i szybki w zrobieniu tort na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt (średnica 20cm):
    9 jaj
    27dkg cukru
    27 dkg mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    1 litr śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    7 łyżeczek żelatyny
    2 puszki mandarynek
    2 sztuki kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort śmietanowy- widok z boku 1. Biszkopt:
    Jaja ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy tortowej (20cm)wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy.
    Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody- studzimy. Wlewamy do śmietany i nadal ubijamy.
    Mandarynki odsączamy a sokiem z mandarynek nasączamy biszkopt- można dodać alkohol do soku.
    Tort kroimy 2 razy, tworząc 3 płaskie blaty- każdy nasączamy. Każdą warstwę przekładamy masą śmietanową, na której układamy mandarynki. Cały tort smarujemy śmietaną i dekorujemy według uznania. Na wierzch układamy mandarynki i kiwi.

Porady

W celu równego przekrojenia tortu można zastosować żyłkę wędkarską lub nić. Nacinamy wokoło tortu linię, wkładamy w nią żyłkę/nić i krzyżujemy ją ściągając. W ten sposób uzyskamy proste przecięcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Mandarynki Owoce Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować