Tort śmietanowy

0 (0 ocen)

Zrobiłam go dla mojego chrześniaka

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany roślinnej np. (Decor up)
    2 śmietan fiksy
    dżem wiśniowy z kawałkami owoców

    Dekoracja:
    5 dag wiórek kokosowych
    2 nektarynki
    winogron ciemny i zielony
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.



  • 2. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fiksami początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i część masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. Część masy zostawiamy na boki i wierzch.
  • 3. Masą śmietanową smarujemy boki biszkopta i posypujemy wiórkami kokosowymi lekko je przyciskając do biszkopta.Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka, jeszcze ciepłą przekładamy do szprycy i piszemy dowolny napis. z reszty czekolady robimy małe kulki i dekorujemy tort. Wierzch wygładzamy i układamy na przemian po kawałku nektarynki i winogron. Chłodzimy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy