Tort śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 2 min

Najlepszy tort śmietanowy

  • 2 min

Składniki:


  • 3 blaty biszkoptowe
    słoiczek konfitury malinowej
    1l śmietany 36% zmrożonej pół godziny w zamrażalce
    2 małe Śmietan Fixy
    8 łyżek cukru (proponuję próbować podczas ubijania, śmietana nie może być za słodka, ale każdy lubi co innego)
    3/4 szklanki wody
    sok z połowy cytryny + pół łyżki cukru

    Świeczki i pisaki cukrowe do dekoracji

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przegotowaną wodę, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, odstawić do ostygnięcia.

    Ubić śmietaną, stopniową dodając cukier, na końcu śmietan fixy.

    Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat, dokładnie nasączyć. Sprawdzać palcami czy woda z cytryną wszędzie dotarły.

    Wysmarować konfiturą, następnie ubitą śmietaną.

    Czynności powtórzyć z każdym blatem, udekorować.

    Smacznego :)

Porady

UWAGA!!! Pamiętajcie, aby zostawić śmietany do dekoracji. Jeśli konfitura jest bardzo słodka, proponuję przełożyć tort tylko raz. Jeśli chodzi o dekorację mojego tortu, to wycięłam szablon z brystolu, napisy zrobiłam z pisaków, które dostaniecie w każdym markecie, świeczki też powinniście bez problemu kupić. Napisy róbcie niedługo przed podaniem, żeby się nie rozpłynęły. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy