Tort śmietanowo-maliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24cm. Piec 25 minut w 150 stopniach Celsjusza. Wystudzić i przekroić na dwa placki. Dolny blat dowolnie nasączyć i posmarować dżemem.
2.Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać chłodną żelatynę lub Śmietanfixy. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać maliny, kilka owoców zostawić do dekoracji. Na tortownicę nałożyć obręcz. Śmietanę z malinami wyłożyć na blat z dżemem, przykryć drugim blatem. Lekko nasączyć placek i na wierzchu rozsmarować drugą część śmietany. Trochę śmietany odłożyć na zrobienie rozetek.
3.Wierzch tortu udekorować rozetkami z bitej śmietany i malinami. Opcjonalnie można dodać ozdoby z cukru i napis okazjonalny wykonany z rozpuszczonej czekolady. Tort schłodzić przed podaniem.
Komentarze