Tort śmietanowo-maliowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Upiekłam go na 5-te urodzinki mojej córeczki. Dziecinnie łatwy w przygotowaniu i bardzo orzeźwiający w smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt
    5 jajek,
    3/4 szkl mąki pszennej,
    3/4 szkl cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo
    1,5 szkl świeżych malin
    4 łyżki dżemu malinowego
    0,5l śmietany kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru
    5 płaskich łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w połowie szklanki gorącej wody lub 3 opakowania zagęstnika do śmietany typu Śmietanfix

Tort śmietanowo-maliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort śmietanowo-maliowy 1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24cm. Piec 25 minut w 150 stopniach Celsjusza. Wystudzić i przekroić na dwa placki. Dolny blat dowolnie nasączyć i posmarować dżemem.
  • Tort śmietanowo-maliowy 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać chłodną żelatynę lub Śmietanfixy. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać maliny, kilka owoców zostawić do dekoracji. Na tortownicę nałożyć obręcz. Śmietanę z malinami wyłożyć na blat z dżemem, przykryć drugim blatem. Lekko nasączyć placek i na wierzchu rozsmarować drugą część śmietany. Trochę śmietany odłożyć na zrobienie rozetek.
  • 3. Wierzch tortu udekorować rozetkami z bitej śmietany i malinami. Opcjonalnie można dodać ozdoby z cukru i napis okazjonalny wykonany z rozpuszczonej czekolady. Tort schłodzić przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy