Tort śmietanowo -budyniowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

niezbyt słodki,przełamany dżemem porzeczkowym

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto;
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    masa budyniowa:
    80g budyniu waniliowego,smietankowego w proszku
    500 ml mleka
    200 g masła
    łyżka soku z cytryny
    masa śmietanowa;
    660ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    250g mascarpone
    2x smietan-fix
    mielone orzechy
    sezonowe owoce

Tort śmietanowo -budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić z cukrem,powoli wmiksować żółtka,ręcznie dodać mąkę i proszek,piec
    w 180 stopniach,ok.30min,do suchego patyczka,upiec dwa takie biszkopty,ostudzić,przekroić na pół,nasączyć
    ugotować budyń,przykryć folią,ostudzić,zimny połączyć z utartym masłem,
    śmietanę mocno schłodzoną ubić z pudrem,dodać fix,połączyć z mascarpone
    blaty ciasta przekładać masami wg uznania,można w środku posmarować dżemem np.porzeczkowym lub wiśniowym
    całość posmarować śmietaną,ozdobić,mocno schłodzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy