Tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mikserem na najwyższych
obrotach ubijamy pianę z białek,
stopniowo dodajemy cukry.
Zmniejszamy obroty i dodajemy
po jednym żółtku. Mąkę dokładnie
mieszamy z proszkiem do dajemy
do masy. Ciasto pieczemy
25-30 minut w temp.
170 °C, najlepiej w piekarniku
z termoobiegiem.
2.Biszkopt studzimy (najlepiej
upiec dzień wcześniej) i przekrawamy
na 3 części. Każdą
nasączamy kawą. Przygotowujemy
krem waniliowy. Truskawki
drobno kroimy i dodajemy do
kremu, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy kremem.
3.Ubijamy kremówkę, dodajemy
cukier puder, smarujemy tort
z wierzchu i po bokach (można
użyć szprycy). Dekorujemy truskawkami.
Tort powinien być
podany następnego dnia, gdy
zyska pełny smak i aromat.
Komentarze