Tort śmietankowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Średni

W tym roku kończę studia i wychodzę za mąż i nie mogę się doczekać,gdy będę mogła piec dla mojego męża Dawida. Przepis przysłała Anna Plezia

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 10 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - kremówka 36%: 0.5 litra
    - cukier puder: 2 łyżki
    - krem waniliowy (gotowy): 1 sztuka
    - truskawki (ilość według uznania): 0.5 kilograma
    - napar mocnej kawy: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem waniliowy

Tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem na najwyższych
    obrotach ubijamy pianę z białek,
    stopniowo dodajemy cukry.
    Zmniejszamy obroty i dodajemy
    po jednym żółtku. Mąkę dokładnie
    mieszamy z proszkiem do dajemy
    do masy. Ciasto pieczemy
    25-30 minut w temp.
    170 °C, najlepiej w piekarniku
    z termoobiegiem.
  • 2. Biszkopt studzimy (najlepiej
    upiec dzień wcześniej) i przekrawamy
    na 3 części. Każdą
    nasączamy kawą. Przygotowujemy
    krem waniliowy. Truskawki
    drobno kroimy i dodajemy do
    kremu, delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy kremem.
  • 3. Ubijamy kremówkę, dodajemy
    cukier puder, smarujemy tort
    z wierzchu i po bokach (można
    użyć szprycy). Dekorujemy truskawkami.
    Tort powinien być
    podany następnego dnia, gdy
    zyska pełny smak i aromat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować