Tort śmietankowy z owocami i bazyliowym cukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wbrew pozorom nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Jest naprawdę bardzo łatwy i każdy sobie z nim poradzi.Do dekoracji użyłam świeżych kwiatów eustomy ale równie dobrze będą się prezentować róże, goździki czy margaretki. Świeże kwiaty na torcie powinny wytrzymać dobę więc bez obaw możecie go przygotować dzień przed uroczystością. Nie bójcie się również połączenia bazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami, doskonale do siebie pasują :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/3 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250g serka mascarpone
    250 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    op. śmietan fixu

    Cukier bazyliowy:
    2 łyżeczki cukru kryształu
    5-6 listków świeżej bazylii

    Dodatkowo:
    1/2 szkl malin
    3 łyżki jagód

    kwiaty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Kremówka Biszkopty

Tort śmietankowy z owocami i bazyliowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno tortownicy (18cm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

    Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo!

    Cukier bazyliowy: W moździerzu utrzeć cukier i listki bazylii.
  • 2. Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować połową masy, ułożyć owoce (mogą być mrożone i wtedy układamy na torcie nie rozmrożone!) i posypać połową cukru bazyliowego. Lekko docisnąć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować resztą masy, zostawiając 1 łyżkę na boki. Tort udekorować świeżymi kwiatami, posypać cukrem bazyliowym. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować