Tort śmietankowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły wyjąć z blaszki. Zimny przekroić na połowę.
2.Sporządzić krem śmietankowy: Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach
3.Z kremu ubrać ok 8 łyżek kremu śmietanowego do dekoracji tortu. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
4.Spód biszkoptu posmarować marmoladą, wyłożyć połowę kremu. Na wierzch ułożyć biszkopty posmarowane od spodu marmoladą. Wyłożyć pokrojone brzoskwinie i nałożyć resztę kremu, wygładzić za pomocą noża. Na wierzch ułożyć górę biszkoptu jasnego. Boki tortu delikatnie posmarować kremem (z odłożonych 8 łyżek – pozostawić trochę na dekorację).
5.Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnuszka, dodać masło, lekko roztopić i dodawać stopniowo wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Roztopioną czekoladę, wylać na wierzch tortu, rozsmarować szerokim nożem.
6.Z pozostałego kemu śmietankowego wykonać dekorację na torcie: u mnie różyczki wykonane za pomocą szprycy oraz napis okolicznościowy.
Komentarze