Tort śmietankowy z owocami

  • wyświetlono: 475 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort śmietankowy, przełożony biszkoptami, marmoladą i owocami.

anka1988

Składniki

Biszkopt jasny z 7 jaj:
7 jajek
7 łyżek cukru kryształ
7 łyżek mąki pszennej

Krem śmietankowy:
500ml śmietany kremówka 36%
4 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek letniej wody

Polewa czekoladowa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
Łyżka masła
Ok 5 łyżek zimnej wody

Pozostałe składniki:
5 połówek brzoskwiń w syropie
Okrągłe biszkopty
Ok 300g marmolady wieloowocowej
Dekoracyjne serduszka cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort śmietankowy z owocami

  • 1. Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły wyjąć z blaszki. Zimny przekroić na połowę.
  • 2. Sporządzić krem śmietankowy: Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach
  • 3. Z kremu ubrać ok 8 łyżek kremu śmietanowego do dekoracji tortu. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • tort - przełożenie4. Spód biszkoptu posmarować marmoladą, wyłożyć połowę kremu. Na wierzch ułożyć biszkopty posmarowane od spodu marmoladą. Wyłożyć pokrojone brzoskwinie i nałożyć resztę kremu, wygładzić za pomocą noża. Na wierzch ułożyć górę biszkoptu jasnego. Boki tortu delikatnie posmarować kremem (z odłożonych 8 łyżek – pozostawić trochę na dekorację).
  • wylanie czekolady na wierzch tortu5. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnuszka, dodać masło, lekko roztopić i dodawać stopniowo wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Roztopioną czekoladę, wylać na wierzch tortu, rozsmarować szerokim nożem.
  • 6. Z pozostałego kemu śmietankowego wykonać dekorację na torcie: u mnie różyczki wykonane za pomocą szprycy oraz napis okolicznościowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylatorturodzinybita śmietanaciasto świątecznebrzoskwiniekremówkaciasto z owocamiuroczystośćtort z owocamitort śmietanowyrocznica ślubuświąteczne wypiekiciasto ze śmietanąciasto przekładanedzień mamytort okolicznościowyprzepis_miesiąca1000ciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort śmietankowy z musem truskawkowym.

Dodane przez: szepsi

Tort śmietankowy z musem truskawkowym

Ten tort przygotowałam na 2 latka...

tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: Babka

Tort śmietanowy z owocami

pyszny i lekki jak motyl tort śmietanowy

Tort z owocami i polewą.

Dodane przez: Dj.pereleczka

Tort z owocami i polewą

Przedstawiam torcik, który został...

Tort śmietanowy z musem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym

Tort o smaku śmietanowym z dodatkami...

tort urodzinowy z owocami

Dodane przez: klementynka

tort urodzinowy z owocami

W środku ma mnóstwo jagód, truskawek,...

Prosty tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: emalitowska

Prosty tort śmietanowy z owocami

Bardzo prosty tort dla każdego.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE