Tort śmietankowy z owocami

0 (0 ocen)

Tort śmietankowy, przełożony biszkoptami, marmoladą i owocami.

Składniki:

  • Biszkopt jasny z 7 jaj:
    7 jajek
    7 łyżek cukru kryształ
    7 łyżek mąki pszennej

    Krem śmietankowy:
    500ml śmietany kremówka 36%
    4 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek letniej wody

    Polewa czekoladowa:
    Tabliczka gorzkiej czekolady
    Łyżka masła
    Ok 5 łyżek zimnej wody

    Pozostałe składniki:
    5 połówek brzoskwiń w syropie
    Okrągłe biszkopty
    Ok 300g marmolady wieloowocowej
    Dekoracyjne serduszka cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort śmietankowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły wyjąć z blaszki. Zimny przekroić na połowę.
  • 2. Sporządzić krem śmietankowy: Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach
  • 3. Z kremu ubrać ok 8 łyżek kremu śmietanowego do dekoracji tortu. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • tort - przełożenie 4. Spód biszkoptu posmarować marmoladą, wyłożyć połowę kremu. Na wierzch ułożyć biszkopty posmarowane od spodu marmoladą. Wyłożyć pokrojone brzoskwinie i nałożyć resztę kremu, wygładzić za pomocą noża. Na wierzch ułożyć górę biszkoptu jasnego. Boki tortu delikatnie posmarować kremem (z odłożonych 8 łyżek – pozostawić trochę na dekorację).
  • wylanie czekolady na wierzch tortu 5. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnuszka, dodać masło, lekko roztopić i dodawać stopniowo wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Roztopioną czekoladę, wylać na wierzch tortu, rozsmarować szerokim nożem.
  • 6. Z pozostałego kemu śmietankowego wykonać dekorację na torcie: u mnie różyczki wykonane za pomocą szprycy oraz napis okolicznościowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować