Tort śmietankowy motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
2.Przygotowanie kremu:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
Wmieszać lub zmiksować na najmniejszym obrotach mascarpone do masy.
Wsypać barwnik i wymieszać.
3.Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 części.
Środkowe warstwy przełożyć dżemem i kremem.
W tym miejscu przekrawamy cały tort na pół, tworząc półkola, aby otrzymać skrzydełka motylka.
Ustawiamy tak jak widać na zdjęciu-w kształt motyla.
Teraz smarujemy boki i wierzch tortu resztą kremu.
Ozdabiamy truskawkami i posypką cukrową.
Rurki wbijamy w tort, które imitują czułki motyla.
Komentarze