Tort śmietankowy

0 (0 ocen)

Pyszny, prosty - pasuje na wszystkie okazje :)

Składniki:

  • Biszkopt
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szklanki cukru

    Poncz
    herbata z cukrem

    Masa kremowa
    - 400ml smietany kremówki (30%)
    - 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 50 g cukru pudru
    -100g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Powolutku dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Mąki przesiewamy. Dodajemy po łyżce do masy i wszystko bardzo delikatnie i wolno mieszamy - najlepiej nie mikserem tylko łyżką. Całość przekładamy do prostokątnej blachy 18x25cm ( u mnie silikonowa więc nie użyłam papieru do pieczenia ale jeśli macie zwykłą trzeba spód wyłożyć papierem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( góra -dół) na 5-10 min a potem zwiększamy temp do 175-180C i pieczemy jeszcze około 25 min. Po upieczeniu biszkopt trzymamy jeszcze około 5 min przy otwartych drzwiach piekarnika po czym przekładamy na czystą ściereczkę , zdejmujemy formę i zostawiamy do przestudzenia.
    Zaparzamy ulubioną czarną herbatę , slodzimy odrobinę i zostawiamy do ostudzenia.
    Śmietanę wlewamy do garnuszka zostawiając pół szklanki a resztę z cukrem podgrzewamy. W śmietanie rozpuszczamy mąkę i gotujemy jak budyń. Odstawiamy do przestudzenia a następnie ubijamy z miękkim masłem na pulchną masę.
    Biszkopt kroimy na pół, nasączamy każdą część herbatą a następnie przekładamy kremem. Krem smarujemy także na całej powierzchni ciasta . Dowolnie dekorujemy ( u mnie róże z marcepanu)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować