Tort śmietankowy

0 (0 ocen)

Ten tort zrobiłam razem z mężem na moje urodziny. :)

Składniki:

  • na biszkopt:
    4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa śmietanowa:
    4 kubki ( po 200 ml ) śmietanki 30 % ( polecam z Lidla)
    2 opakowania śmietanfixu
    pół szklanki cukru pudru
    do nasączenia:
    mocno zaparzona herbata ( pół szklanki)
    wódka lub spirytus ( 2 łyżki)
    do dekoracji:
    owoce,kwiatki z oplatka ,perełki,płatki migdałowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Biszkopt:
    Jajka i cukier zmiksować na pianę.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Wsypać do ubitej piany po jednej łyżce miksując na wolnych obrotach. Wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 35 min. Sprawdzać patyczkiem czy jest suche. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.
    Biszkopt przeciąć na 3 częśći.
    Herbatę zaparzyć,wymieszać z wódką.Nasączyć wystudzony biszkopt.
  • tort 2. Masa śmietanowa:
    Cukier wymieszać ze śmietanfixem.
    Śmietankę ubijać , powoli dodając cukier wymieszany ze smietanfixem,ubijać aż powstanie gęsta masa.
    Biszkopty przełozyć masą śmietanową ( można dodać do środku owoce lub orzechy )
    Górę i boki wysmarować śmietaną. Boki obsypać migdałami.
    Na wierzchu udekorować. I gotowe !!!!!!! Smacznego zycze :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować