Ten tort zrobiłam razem z mężem na moje urodziny. :)
Składniki:
na biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
4 kubki ( po 200 ml ) śmietanki 30 % ( polecam z Lidla)
2 opakowania śmietanfixu
pół szklanki cukru pudru
do nasączenia:
mocno zaparzona herbata ( pół szklanki)
wódka lub spirytus ( 2 łyżki)
do dekoracji:
owoce,kwiatki z oplatka ,perełki,płatki migdałowe
Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka i cukier zmiksować na pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Wsypać do ubitej piany po jednej łyżce miksując na wolnych obrotach. Wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 35 min. Sprawdzać patyczkiem czy jest suche. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Biszkopt przeciąć na 3 częśći.
Herbatę zaparzyć,wymieszać z wódką.Nasączyć wystudzony biszkopt.
2.Masa śmietanowa:
Cukier wymieszać ze śmietanfixem.
Śmietankę ubijać , powoli dodając cukier wymieszany ze smietanfixem,ubijać aż powstanie gęsta masa.
Biszkopty przełozyć masą śmietanową ( można dodać do środku owoce lub orzechy )
Górę i boki wysmarować śmietaną. Boki obsypać migdałami.
Na wierzchu udekorować. I gotowe !!!!!!! Smacznego zycze :)
Komentarze