Tort śmietankowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort świetnie sprawdza się na rodzinnych przyjęciach jak i w gronie przyjaciół :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek,
    szklanka cukru,
    pół szklanki mąki tortowej,
    pół szklanki kartoflanki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem:
    2 opakowania śnieżki,
    2 szklanki mleka do wykonania bitej śmietany,
    2 opakowania śmietan fix,
    ok. 250 g serka waniliowego homogenizowanego.
    Pozostałe składniki:
    słoiczek dżemu truskawkowego,
    truskawki,
    1/2 szklanki wody,
    trochę soku z cytryny,
    liski mięty do dekoracji.

Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną pianę. Następnie delikatnie dosypujemy cukier i dalej miksujemy kilka minut. Na zmianę wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i żółtka delikatnie mieszając łyżką aby piana nie opadła. Delikatnie przekładamy go do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. 2. W czasie pieczenia biszkoptu myjemy truskawki, oczyszczamy z szypułek i kroimy na pół. Ubijamy bitą śmietanę z serkiem i śmietan fix'em.
    3.Gdy biszkopt się upiecze czekamy aż wystygnie. Kroimy go na 3 części. Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy części biszkoptu. Następnie smarujemy warstwą dżemu, kremu i na górę układamy truskawki. Czynność powtarzamy. Na samą górę nakładamy tylko krem i smarujemy boki aby nie było widać łączeń biszkoptów.
    4. Udekorować całymi truskawkami i listkami mięty. Można posypać wiórkami czekolady.Tort wstawić do lodówki aby się schłodził.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy