Ostatni 3 tort na Jubileusz 60 lecia szkoły dla mojej wnuczki Nicoli. Ten jest o smaku śmietany połączony z serkiem Danio z dodatkiem kawałków brzoskwiń.Wnuczka bardzo zadowolona .
Składniki:
Biszkopt - 10 jajek, 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej ,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia ,niecałe pół łyżeczki sody oczyszczonej,szczypta soli.
Krem śmietankowo - serowy ; 4 śmietany 30 % po 400 ml. 2 serki Danio,3 śmietan fixy, 3 łyżki cukru pudru,4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody.
Dżem ,puszka brzoskwiń,różyczki i listki z masy cukrowej () mojego wykonania)zdjecia,koraliki.
Ponadto krem śmietankowy Dr.Oetkera zrobiony według przepisu na opakowaniu.rurki czekoladowe ,wstążka.
Tort śmietankowo - serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami,mąki mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia sie składników.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Wielkość formy 40/28 cm. Pieczemy 40 -50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
2.Krem śmietankowo - serowy .Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodajemy fix do śmietany .Ubitą śmietanę łączymy z serkami oraz przestudzoną rozpuszczoną żelatyną.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę
Gotowy krem robimy według przepisu na opakowani.
Składanie tortu ;
Spodni blat nasączamy sokiem z brzoskwiń,smarujemy dżemem nakładamy część kremu na krem pokrojone brzoskwinie wciskając je lekko w krem nakładamy drugi blat dociskając i formując tort.
3.Cały tort smarujemy kremem Dr. Oetkera boki obkładamy rurkami ,obwiązujemy wstążką .Na górę tortu nakładamy zdjecia lekko je dociskając Dekorujemy ozdobami i ubitą śmietaną
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc .
Komentarze