Tort śmietankowo - czekoladowy z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort o smaku śmietany i czekolady skusi niejednego łasucha

20160506_142345

Składniki

Biszkopt - 7 jajek,1,5 szklanki mąki tortowej ,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru,cukier waniliowy, szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Krem śmietankowy - 800 ml. kremówki,3 śmietan fixy,3 łyżki cukru pudru.
Krem czekoladowy - 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 500 ml śmietany kremówki,3 śmietan fixy,
Dodatkowo - dżem ,puszka brzoskwinie,ozdoby z masy cukrowej ,koraliki,orzechy do ozdoby boku tortu.Krem śmietankowy Dr. Oetkera .

Sposób przygotowania przepisu:

Tort śmietankowo - czekoladowy z brzoskwiniami

  • 1. Biszkopt

    Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • 2. Krem śmietankowy - Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy,
    Krem czekoladowy - Śmietanę zagotować ściągną z ognia włożyć połamaną czekoladę ,mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia sie składników. Włożyć do lodówki na 3 godziny.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając śmietan fix.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu ,pokroić w kostkę.
    Orzechy rozgnieść wałkiem .
  • 3. Spodni blat nasączam sokiem z brzoskwiń ,następnie smaruje dżemem nakładam masę śmietankową na masę nakładam pokrojone brzoskwinie (według uznania) nakładam drugi blat nasączam sokiem nakładam krem czekoladowy nakładam trzeci blat.Cały tort smaruje kremem śmietankowym zrobionym według przepisu na opakowaniu , boki tortu obkładam rozdrobionymi orzechami.Tort ozdabiam ozdobami ,różyczkami oraz ubitą śmietaną i koralikami. Tort schładzamy w lodówce przynajmniej 3 -4 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babciCiastoDeserowocedżemśmietana czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Dodane przez: wedith1

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

Przepyszny, czekoladowy , delikatny...

Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami

Ciasto biszkoptowe, przełożone...

tort

Dodane przez: wiola

Śmietanowy tort z brzoskwiniami

Pyszny torcik z masą na bazie kremówki...

Tort Wielkanocny

Dodane przez: beetle

Tort Wielkanocny - cappuccino z brzoskwiniami

Taki torcik z pewnością będzie...

image-20uqbvq

Dodane przez: Bożena1960

Ciastko W - Z czekoladowo śmietankowe

Ciastko tak zwane wuzetką czyli...

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Dodane przez: joanna1974

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Puszyste ciasto czekoladowe mega...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE