Tort śmietankowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Tort zrobiłam dla tata na urodziny, który uwielbia słodkości. Tort wyszedł przepyszny

Składniki:

  • Biszkopt I:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki

    Biszkopt II:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki
    2 łyżki kakao

    Masa I:
    2 budynie śmietankowe
    kostka masła

    Masa II:
    3 galaretki brzoskwiniowe
    puszka brzoskwiń

    Dodatowo:
    2 kiwi
    winogrona

Tort śmietankowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie mieszając dodawać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Piec 20 min w 180 stop C.
    Drugi biszkopt tak samo tylko na końcu dodać kakao
  • 2. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Po wystygnięciu budyń dodajemy po łyżce do ucieranego masła. Miksujemy do momentu jednolitej masy kremowej.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku . Dodajemy pokrojone w kawałki brzoskwiń i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Przekładanie ciasta:
    Połowę jasnego biszkopta nasączamy sokiem z puszki brzoskwiń- połowa masy śmietankowej - kilka plasterków brzoskwiń - nasączone ciasto ciemne- galaretki z brzoskwiniami - ciasto jasne - reszta masy śmietankowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy