Tort "Słodkie zaskoczenie"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tort zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 5 jajek (białka ubić osobno),
    - 1 szklanka cukru,
    - 2 niepełne szklanki mąki.
    Dodatkowo:
    - dżem z czarnej porzeczki,
    - śmietana kremówka(30 %- moja z Piątnicy) ,
    - cukier puder,
    -śmietan fiksy(ok. 6),
    - owoce lub inne dekoracje.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "słodkie zaskoczenie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać pół szklanki cukru. Ubić, aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać resztę cukru i nadal ubijać. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, następnie dodawać stopniowo mąkę. Delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę o wymiarach 30x 20 cm i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić biszkopt na dwa placki. Ja zawsze robię to na ciepłym biszkopcie. Następnie każdy placek pociąć na paski(3 paski z jednego i 3 z drugiego biszkoptu) . Wystudzone paski biszkoptu posmarować cienko dżemem z czarnej porzeczki ,następnie ubitą śmietaną kremówką, wzbogaconą o cukier puder i śmietan fiksy(ilość wedle uznania). Pierwszy posmarowany pasek zwinąć jak roladę i postawić pionowo na kloszu. Następne paski biszkoptu smarować dżemem i bitą śmietaną i "doklejać" wokół roladki. Postępować tak, aż do wykorzystania wszystkich pasków biszkoptu. Boki i wierzch tortu posmarowac bitą śmietaną, udekorować wedle uznania.

Porady

Uwaga: tort nie wymaga nasączania żadnym ponczem , bo i tak będzie wilgotny.Oczywiście mozna zrobić węższe paski i wtedy wyjdzie ich więcej, ale tort będzie niższy. Jeżeli dekorujemy tort cukrowymi malinkami, należy zrobić to tuż przed podaniem, bo malinki puszczą farbkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować