Tort ślimak

0 (0 ocen)

szybki tort z kawowym nadzieniem

Składniki:

  • Biszkopt
    1 szkl. mąki pszennej,
    ½ szkl. cukru,
    5 jajek,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju

    Krem kawowy:
    1 szkl. mleka,
    ½ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    200 g masła,
    3 łyżeczki kawy mielonej
    2 łyżki spirytusu

    Dodatkowo:
    dżem wiśniowy,
    perełki cukrowe,
    czekoladowe ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Tort ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy.
  • 2. Krem kawowy:
    Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy.
  • 3. Wykonanie tortu:
    Biszkopt kroimy na 3 równe paski, nasączamy kawą albo herbatą,. Każdy pasek smarujemy dżemem, a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki). Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery, następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu, dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować