1.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy.
2.Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy.
3.Wykonanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 równe paski, nasączamy kawą albo herbatą,. Każdy pasek smarujemy dżemem, a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki). Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery, następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu, dekorujemy według uznania.
Komentarze