TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami)

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na biszkopcie z masą serową z różnymi czekoladami. Tort bazowy serowy z innymi dekoracjami. Tort bardzo pyszny, rodzinie zasmakował.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    I masa serowa z gorzką czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 jogurtu greckiego
    -2 gorzkie czekolady
    -100 g.cukru pudru
    -1 śnieżka
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    II masa serowa z mleczną czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 jogurtu greckiego
    -2 mleczne czekolady
    -70 g.cukru pudru
    -1 śnieżka
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    III masa serowa z białą czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g.jogurtu greckiego
    -2 białe czekolady
    -50 g.cukru pudru
    -1 śnieżka
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy
    -250 g.serka mascarpone

    dekoracja nr.1
    -parę łyżek frużeliny malinowej
    -parę łyżek konfitury z czerwonych owoców
    -parę łyżek konfitury z żółtych owoców
    -parę łyżek dżemu wiśniowego
    -parę łyżek dżemu z agrestu i kiwi
    -parę łyżek dżemu brzoskwiniowego

    dekoracja nr.2
    drip-cake:
    -250 g. białej czekolady
    -90 ml. śmietanki 30 %
    -barwnik zielony
    dodatkowo:
    -kilkanaście czekoladek Raffello
    -kilka kakaowych ciastek
    -kilka czekoladowych delfinków

    dekoracja nr.3
    -kilkanaście truskawek
    -kilkanaście pralinek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort serowy (z różnymi dekoracjami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 2. I masa-Roztopić dwie czekolady gorzkie w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Wylać na biszkopt w tortownicy i schłodzić.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 3. II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz z czekoladą mleczną.Tutaj dodajemy mniej pudru tj. 70 g. Wylewamy na I masę i schładzamy.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 4. III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość schłodzić, parę godzin w lodówce.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 5. Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 6. obłożenie i dekoracja nr.I- Śmietankę zmiksować z kremem śmietankowym. Potem zmiksować z serkiem mascarpone. Częścią posmarować tort.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 7. Częścią posmarować tort a częścią zrobić rozetki.Dekoracyjnie powkładać różne konfitury i truskawki.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 8. obłożenie i dekoracja nr. II-Postąpić jak poprzednio, lecz z inną dekoracją.
  • TORT SEROWY (z różnymi dekoracjami) 9. obłożenie i dekoracja nr. III-Częścią kremem śmietankowego posmarować cały tort. Resztę podzielić do trzech miseczek i zafarbować, na niebiesko i czerwono.Jedną zostawić białą.Kolorowym kremem zrobić małe kleksy wokół tortu.Dużą szpatułką wygładzić i schłodzić. Drip-cake-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą i zafarbować. Schłodzić do letniej temperatury, jeszcze konsystencji lejącej. Częścią oblać górę tortu, rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i co kilka centymetrów wycisnąć na krawędziach.Powinno swobodnie spłynąć, tworząc sople i schłodzić.Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić rozetki i ułożyć dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować