I masa serowa z gorzką czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 jogurtu greckiego
-2 gorzkie czekolady
-100 g.cukru pudru
-1 śnieżka
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
II masa serowa z mleczną czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 jogurtu greckiego
-2 mleczne czekolady
-70 g.cukru pudru
-1 śnieżka
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
III masa serowa z białą czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g.jogurtu greckiego
-2 białe czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śnieżka
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
Tort serowy (z różnymi dekoracjami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25 min. w 175*.
2.I masa-Roztopić dwie czekolady gorzkie w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Wylać na biszkopt w tortownicy i schłodzić.
3.II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz z czekoladą mleczną.Tutaj dodajemy mniej pudru tj. 70 g. Wylewamy na I masę i schładzamy.
4.III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość schłodzić, parę godzin w lodówce.
5.Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
6.obłożenie i dekoracja nr.I- Śmietankę zmiksować z kremem śmietankowym. Potem zmiksować z serkiem mascarpone. Częścią posmarować tort.
7.Częścią posmarować tort a częścią zrobić rozetki.Dekoracyjnie powkładać różne konfitury i truskawki.
8.obłożenie i dekoracja nr. II-Postąpić jak poprzednio, lecz z inną dekoracją.
9.obłożenie i dekoracja nr. III-Częścią kremem śmietankowego posmarować cały tort. Resztę podzielić do trzech miseczek i zafarbować, na niebiesko i czerwono.Jedną zostawić białą.Kolorowym kremem zrobić małe kleksy wokół tortu.Dużą szpatułką wygładzić i schłodzić. Drip-cake-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą i zafarbować. Schłodzić do letniej temperatury, jeszcze konsystencji lejącej. Częścią oblać górę tortu, rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i co kilka centymetrów wycisnąć na krawędziach.Powinno swobodnie spłynąć, tworząc sople i schłodzić.Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić rozetki i ułożyć dekoracje.
Komentarze