Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem

  • wyświetlono: 223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik na zimno w kształcie tortu. Sernik o smaku Kajmakowym z brzoskwiniami i roladą w środku. Tort obłożony podwójną warstwą i rozetkami. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT tortownica f27:
-3 jajka
-50 g. cukru
-50 g. mąki
-30 g. mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

BISZKOPT NA ROLADĘ 30X40:
-5 jajek
-100 g. cukru
-70 g. mąki
-50 g. maki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

DO POSMAROWANIA BISZKOPTU W TORTOWNICY:
-ok.200 g. nutelli

KREM JAGODOWY DO ROLADY:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-125 ml. frużeliny jagodowej-przetartej
-12 g. żelatyny
-ok.1/3 szklanki wody

KREM SEROWY Z KAJMAKIEM I BRZOSKWINIAMI:
-660 ml. śmietanki 30 %
-1 kg. sera z wiaderka
-800 g. jogurtu greckiego
-510 g. masy Kajmakowej
-50 g. żelatyny
-ok.200 ml.wody
-1 puszka z brzoskwiniami

KREM CZEKOLADOWY DO I OBŁOŻENIA:
-250 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-1 krem czekoladowy do tortów w proszku

KREM ŚMIETANKOWY DO II OBŁOŻENIA I ROZETEK:
-250 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-kolorowy maczek cukrowy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem

  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem1. biszkopt 1-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem2. Włożyć z powrotem do tortownicy z wyżej zabezpieczonymi bokami.Lecz na spód tortownicy włożyć najpierw specjalną podkładkę pod torty.Posmarować miękką nutellą.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem3. biszkopt 2-Zrobić jak poprzedni biszkopt z tym, że wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 * ok.20-25 min.
    Zaraz zwinąć górą do środka i zawinąć w kuchenną ściereczkę. Odstawić aż wystygnie.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem4. krem jagodowy do rolady-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem i frużeliną. Jeśli mało słodka frużelina, można dodać trochę cukru pudru.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Biszkopt na roladę odwinąć i posmarować. Zwinąć ponownie jak krem zaczyna tężeć i schłodzić na przynajmniej godzinę.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem5. Roladę pokroić w ukośne pasy, raz w prawo a raz w lewo.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem6. Kawałki rolady ułożyć do tortownicy w okrąg.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem7. krem z Kajmakiem-Postąpić jak z kremem jagodowym do momentu dodania żelatyny. Na sam koniec dodać odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie je wmieszać i zaraz wylać do tortownicy na roladę. Odstawić sernik na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem8. Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przełożyć wraz z podkładką pod torty na paterę.Pamiętać, że na paterze zrobić kleks z jakiegoś kremu, żeby zapobiec przesunięcie tortu.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem9. krem czekoladowy- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały sernik i wygładzić. Potem specjalną szpatułką zrobić wzorek na boku a łyżeczką na górze.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem10. krem śmietankowy- Postąpić jak z poprzednim kremem. Połowę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki na górze tortu. Rozetki posypać odrobiną maczku cukierniczego.
    Resztą kremu posmarować jako II warstwą boki tortu do połowy, lecz z nierówną linią. Odpowiednią szpatułką wyrównać i zrobić ozdobny wzorek.
  • Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem11. Tort serowy przetrzymywać w lodówce a kroić ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort urodzinowytort z kajmakiemTort serowy z roladąTort z podwójnym obłożeniem

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada dyniowa z masą serową

Dodane przez: Magster

ROLADA DYNIOWA Z KREMEM SEROWYM

Bardzo proste a zarazem smczne...

Podwójny czekoladowiec z kremem kokosowym

Dodane przez: juchab

Podwójny czekoladowiec z kremem kokosowym

Biało - czarne pyszności.

TORT  "ŁACIATY" SEROWO-JAGODOWY  Z OWOCAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT "ŁACIATY" SEROWO-JAGODOWY Z OWOCAMI

Tort serowy na zimno. Tort z rozetkami...

Rolada kakaowa z nadzieniem serowo krówkowym

Dodane przez: bienpyt

Rolada kakaowa z nadzieniem serowo krówkowym

Ciemne rolada i jasny krem z dodatkiem...

Rolada z mango i malinami

Dodane przez: czarrna

Rolada z mango i malinami

Lekka rolada biszkoptowa z kremem...

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Dodane przez: Di bloguje

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Koniecznie zróbcie tą roladę jabłkową....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE