TORT SEROWY MOCNO CZEKOLADOWY

  • wyświetlono: 1068 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Tort serowy na zimno.Tort poczwórnie czekoladowy z ozdobami też czekoladowymi.

Babcia Tereska
  • 150min

Składniki

spód:
-150 g. biszkopcików
-50 g. masła
-50 g. czekolady krówkowej

I masa serowa z gorzką czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 gorzkie czekolady
-100 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody

II masa serowa z mleczną czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 mleczne czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody

III masa serowa z białą czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 białe czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody

polewa czekoladowa:
-100 g. masła
-1 gorzka czekolada
-1 łyżka żelatyny
-2-3 łyżki wody
-5 łyżek kwaśniej śmietany

ozdoby czekoladowe:
-2 białe czekolady
-2 łyżki masła
-parę łyżek śmietanki 30 %
-ok. 3/4 szklanki cukru pudru

srebrne perełki-cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

TORT SEROWY MOCNO CZEKOLADOWY

  • różne czekolady1. Przygotować czekolady.
  • spód2. spód-Biszkopciki rozkruszyć w palcach, albo przemielić. Czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i dodać do rozdrobnionych biszkopcików. Wymieszać łyżką, potem zagnieść i wylepić spód tortownicy 27 cm. Dobrze ugniatając.
  • roztopione czekolady3. Roztopić każde dwie czekolady,w osobnych naczyniach, ze śmietanką, po 150 ml.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godz.
  • warstwa I kremu4. I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śmietan-fixem.Dodawać sera,porcjami tj.330 g.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schładzamy.
  • warstwa II masy5. II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz czekoladową mleczną śmietanką.Tutaj dodajemy mniej pudru tj. 50 g. Wylewamy na I masę i schładzamy.
  • warstwa II masy 6. III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość znowu schłodzić.Potem zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
  • warstwa polewy7. polewa- Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady.Mieszać do letniego, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Rozsmarować na całym torcie serowym.
  • wykonywanie róż czekoladowych8. ozdoby czekoladowe-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem, roztopić nad parą.Mieszać i ostudzić, dodać puder i wymieszać, potem zagnieść.Podzielić na 3 części. Każdą pokroić na 16 części, zrobić kuleczki. Ułożyć na desce, przykryć papierem i każdą rozpłaszczyć.Formować róże.
  • gotowe róże9. Można zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce.
  • układanie róż10. Różyczki ułożyć na jeszcze nie zastygniętej polewie.
  • dekoracje11. Perełkami udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatapolewa czekoladowatort urodzinowytort świątecznytort serowy mocno czekoladowymasy serowo-czekoladoweozdoby czekoladowe ręcznie zrobione
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mocno czekoladowa granola

Dodane przez: Jaga85

Mocno czekoladowa granola

To pyszna, mocno czekoladowa przekąska...

Mocno czekoladowy torcik

Dodane przez: iziona

Mocno czekoladowy torcik

Tort jest przepełniony czekoladowymi...

Tort czekoladowy.

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowy

Coś dla czekoladoholików. Przepis,...

Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia

Dodane przez: bogusia82

Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy przygotowałam...

Mocno czekoladowe ciacha

Dodane przez: sammakko

Mocno czekoladowe ciacha

Przepis pochodzi z blogu Domowe...

image-0gdrsjt

Dodane przez: anita176

murzynek z cukinii mocno czekoladowy

baaardzo czekoladowe ciasto