TORT SEROWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Sernik z czekoladami na zimno z wiśniami. Sernik bez pieczenia, na spodzie z herbatnikami .Udekorowany wygląda jak tort.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • spód:
    -350 g.herbatników Rido w czekoladzie
    -100 g. masła
    -100 g. czekolady mlecznej

    I masa serowa z mleczną czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -2 mleczne czekolady
    -50 g.cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/3 jogurtu greckiego,ok.130 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    II masa serowa z białą czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -2 białe czekolady
    -50 g.cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/3 jogurtu greckiego,ok.130 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    1 słoik wiśni drążonych

    III masa serowa z gorzką czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -2 gorzkie czekolady
    -100 g.cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/3 jogurtu greckiego,ok.140 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    dekoracje:
    -ok.300 g.gotowej masy plastycznej
    -barwnik jadalny złoty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Herbaty Tort serowy

Tort serowo-czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. spód-Ciastka rozkruszyć w palcach, albo pokroić. Czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i dodać do rozdrobnionych ciastek. Wymieszać łyżką i wylepić spód tortownicy 27 cm. Dobrze ugniatając.
  • I masa 2. Roztopić każde dwie czekolady,w osobnych naczyniach, ze śmietanką.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godz.Można i całą noc. =============== I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową mleczną śmietankę, ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Dodać ser,porcjami.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schłodzić.
  • 2 masa 3. II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz czekoladową białą śmietanką. Wylewamy na I masę.
  • wiśnie 4. Ułożyć odsączone wiśnie, lekko wciskając.
  • 3 masa 5. III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę z wiśniami. Całość znowu schłodzić.
  • formowanie dekoracji 6. dekoracje:Masę zagnieść, podzielić na części.Robić wałeczek, pokroić. Zrobić kuleczki i lekko rozwałkować.Formować róże i liście.
  • dekoracje 7. Liski posmarować pędzelkiem z suchą farbką.Ozdoby przetrzymywać w lodówce.
  • dekorowanie 8. Z tortu zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.Ułożyć dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować