Sernik z czekoladami na zimno z wiśniami. Sernik bez pieczenia, na spodzie z herbatnikami .Udekorowany wygląda jak tort.
2 godz. 30 min
Składniki:
spód:
-350 g.herbatników Rido w czekoladzie
-100 g. masła
-100 g. czekolady mlecznej
I masa serowa z mleczną czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 mleczne czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/3 jogurtu greckiego,ok.130 g.
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
II masa serowa z białą czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 białe czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/3 jogurtu greckiego,ok.130 g.
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
1 słoik wiśni drążonych
III masa serowa z gorzką czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-2 gorzkie czekolady
-100 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/3 jogurtu greckiego,ok.140 g.
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
dekoracje:
-ok.300 g.gotowej masy plastycznej
-barwnik jadalny złoty
Tort serowo-czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Ciastka rozkruszyć w palcach, albo pokroić. Czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i dodać do rozdrobnionych ciastek. Wymieszać łyżką i wylepić spód tortownicy 27 cm. Dobrze ugniatając.
2.Roztopić każde dwie czekolady,w osobnych naczyniach, ze śmietanką.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godz.Można i całą noc. =============== I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową mleczną śmietankę, ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Dodać ser,porcjami.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schłodzić.
3.II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz czekoladową białą śmietanką. Wylewamy na I masę.
4.Ułożyć odsączone wiśnie, lekko wciskając.
5.III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę z wiśniami. Całość znowu schłodzić.
6.dekoracje:Masę zagnieść, podzielić na części.Robić wałeczek, pokroić. Zrobić kuleczki i lekko rozwałkować.Formować róże i liście.
7.Liski posmarować pędzelkiem z suchą farbką.Ozdoby przetrzymywać w lodówce.
8.Z tortu zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.Ułożyć dekoracje.
Komentarze