Tort serowo - truskawkowy

4.5 (142 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Połączenie biszkoptu , sernika na zimno i truskawek jest bezbłędne , dzieciom wybitnie smakowało :) Polecam serdecznie !

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    1 szklanka mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa serowa :

    400g serka waniliowego homogenizowanego

    4 łyżeczki żelatyny

    2 jajka

    0,5 szklanki mleka

    0,5 szklanki cukru

    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    100g masła



    Mus truskawkowy :

    400g truskawek

    1 galaretka truskawkowa

    0,5 szklanki cukru



    Dodatkowo :

    1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort serowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Masa serowa :

    Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej . 

    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .

    Białka ubijamy na sztywną pianę .

    Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka , powoli mieszamy trzepaczką .
  • 3. Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół . Spód wkładamy z powrotem do tortownicy . Boki tortu wykładamy przeciętymi na połowę truskawkami . Środek tortu wypełniamy tężejącą masą serową . W masie od razu umieszczamy kilkanaście truskawek delikatnie je dociskając .

    Na masie serowej umieszczamy drugi blat biszkoptowy , delikatnie dociskamy i wkładamy do lodówki .

    W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy . Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu , zasypujemy cukrem i blenderem ucieramy na gładki mus . Przelewamy utarte truskawki do rondelka i wstawiamy na gaz , podgrzewamy do czasu aż zaczną bulgotać . Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę . Dokładnie mieszamy tak , by się całkowicie rozpuściła . Odstawiamy do przestudzenia .

    Wystudzony tort delikatnie polewamy tężejącym musem truskawkowym i ponownie odstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc).

    Przed podaniem tort dekorujemy świeżymi truskawkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować