Tort serowo - truskawkowy

  • wyświetlono: 1353 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Połączenie biszkoptu , sernika na zimno i truskawek jest bezbłędne , dzieciom wybitnie smakowało :) Polecam serdecznie !

Cynamonowy Pył
  • 12 porcje
  • 300min

Składniki

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa serowa :

400g serka waniliowego homogenizowanego

4 łyżeczki żelatyny

2 jajka

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

100g masła



Mus truskawkowy :

400g truskawek

1 galaretka truskawkowa

0,5 szklanki cukru



Dodatkowo :

1 kg truskawek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort serowo - truskawkowy

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Masa serowa :

    Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej . 

    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .

    Białka ubijamy na sztywną pianę .

    Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka , powoli mieszamy trzepaczką .
  • 3. Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół . Spód wkładamy z powrotem do tortownicy . Boki tortu wykładamy przeciętymi na połowę truskawkami . Środek tortu wypełniamy tężejącą masą serową . W masie od razu umieszczamy kilkanaście truskawek delikatnie je dociskając .

    Na masie serowej umieszczamy drugi blat biszkoptowy , delikatnie dociskamy i wkładamy do lodówki .

    W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy . Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu , zasypujemy cukrem i blenderem ucieramy na gładki mus . Przelewamy utarte truskawki do rondelka i wstawiamy na gaz , podgrzewamy do czasu aż zaczną bulgotać . Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę . Dokładnie mieszamy tak , by się całkowicie rozpuściła . Odstawiamy do przestudzenia .

    Wystudzony tort delikatnie polewamy tężejącym musem truskawkowym i ponownie odstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc).

    Przed podaniem tort dekorujemy świeżymi truskawkami .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortTruskawkitruskawki_przepis
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rx03gj

Dodane przez: edyta-eb3

Tort śmietankowo-truskawkowy

Delikatny, rozpływający się w ustach...

tort w przekroju ;)

Dodane przez: kayka93

Tort truskawkowy

Tort jest pyszny i lekki. Podane...

Tort truskawkowy

Dodane przez: ilka

Tort truskawkowy

Torcik piekłam dla mojego dziecka...

image-1in73rb

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

TORT CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY

Alternatywa tradycyjnego biszkoptowego...

tort truskawkowy

Dodane przez: Mysiunia

Tort truskawkowy

Tort robiłam z okazji swoich urodzin...

Tort truskawkowy

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Tort truskawkowy

Pyszny ! Polecam nie tylko na specjalne...