Tort serowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .
Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
2.Masa serowa :
Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej .
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka , powoli mieszamy trzepaczką .
3.Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół . Spód wkładamy z powrotem do tortownicy . Boki tortu wykładamy przeciętymi na połowę truskawkami . Środek tortu wypełniamy tężejącą masą serową . W masie od razu umieszczamy kilkanaście truskawek delikatnie je dociskając .
Na masie serowej umieszczamy drugi blat biszkoptowy , delikatnie dociskamy i wkładamy do lodówki .
W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy . Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu , zasypujemy cukrem i blenderem ucieramy na gładki mus . Przelewamy utarte truskawki do rondelka i wstawiamy na gaz , podgrzewamy do czasu aż zaczną bulgotać . Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę . Dokładnie mieszamy tak , by się całkowicie rozpuściła . Odstawiamy do przestudzenia .
Wystudzony tort delikatnie polewamy tężejącym musem truskawkowym i ponownie odstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc).
Przed podaniem tort dekorujemy świeżymi truskawkami .
Komentarze