Tort serowo - biszkoptowy z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • SERNIK NA ZIMNO
    - 700 g tłustego twarogu
    - 2/3 szklanki cukru pudru
    - 5 żółtek
    - 250 g masła
    - 1/2 szklanki wody
    - 1 opakowanie galaretki cytrynowej

    BISZKOPT
    - 5 łyżek mąki
    - 5 jajek
    - 5 łyżek cukru
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - ziarenka wanilii

    PIANKA BIAŁKOWA
    - 5 białek
    - 2/3 szklanki cukru
    - 1/3 szklanki wody
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 opakowanie galaretki wiśniowej

    POLEWA
    - 100 g masła
    - 2 łyżki kakako
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki likieru wiśniowego
    - 2 łyżki śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort serowy

Tort serowo - biszkoptowy z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*, do której dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut.
    *Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 2. SERNIK NA ZIMNO. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy go z cukrem pudrem. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy ją do masy serowej wraz z ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masę dokładnie mieszamy, układamy ją na ostudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (na na około 3 godziny).
  • 3. PIANKA BIAŁKOWA. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej masy wlewamy powoli galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Piankę białkową wykładamy na zgęstniały sernik i wstawiamy na około 1 godziną do lodówki.
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA. Masło, kakao, cukier puder, likier wiśniowy i śmietankę dodajemy do rondelka, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gotową masę wylewamy za pomocą łyżki na zgęstniałą piankę białkową i odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego! :)

Porady

Tort możemy przygotować także bez polewy czekoladowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować