Tort złote serce w bzach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na dowolną okazję -na przykład na nadchodzący Dzień Matki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    10 żółtek
    400ml skondensowanego słodzonego mleka(u mnie domowe)
    200g roztopionego letniego masła
    350g mąki pszennej
    2łyżki skrobi kukurydzianej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka gęstej śmietany
    wszystkie składniki o temperaturze pokojowej
    Krem serowo- brzoskwiniowy do przełożenia tortu:
    500g białego sera(u mnie wiejski)
    100g cukru pudru
    100g masła
    100ml mleka
    Mus brzoskwiniowy:
    300g połówek brzoskwiń z syropu
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    4 żółtka

    Dekoracja z zaparzanego kremu białkowego
    tylki, woreczki cukiernicze i barwniki spożywcze
    złoty puder spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort złote serce w bzach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Ciasto:
    rózgą miksuję na wolnych obrotach żółtka. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, rozpuszczone masło, śmietanę. Następnie w 4 etapach przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
  • tort 2. Miksuję, aż uzyskam gładką, gęstą jednolitą masę.
  • tort 3. Z kartonu wycięłam 2 serca 18x16cm, które położyłam pod papier do pieczenia wyłożony na blasze, rozsmarowałam ciasto na grubość 3-4mm.
  • tort 4. Kartonowe szablony wyjęłam spod ciasta i ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku do 200°C około5-7minut na złoty kolor.
    Tą czynność powtórzyłam jeszcze pięć razy- w sumie upiekłam 10 serc.
  • tort 5. Z jeszcze ciepłego ciasta przy pomocy szablonu wycinam serca.
    Pozostawiam do wystudzenia.
  • tort 6. Mus brzoskwiniowy:
    połówki brzoskwiń miksuję blenderem na papkę.
  • tort 7. Do zmiksowanych brzoskwiń dodaję skrobię, żółtka, dokładnie mieszam. Ciągle mieszając, stawiam na wolnym ogniu i doprowadzam do zagotowania.
    Studzę do temperatury pokojowej.
  • tort 8. Krem serowo-brzoskwiniowy:
    Ser wkruszam do miski, wlewam letnie masło rozpuszczone w mleku, miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodaję cukier puder i znów miksuję.
  • tort 9. Do masy serowej dodaję partiami zimny mus brzoskwiniowy. Miksuję blenderem do uzyskania jednolitego kremu.
  • tort 10. Kremem serowo - brzoskwiniowym smaruję kolejno zimne serca.
  • tort 11. Tak złożony tort schładzam w lodówce 2-3 godziny.
  • tort 12. Schłodzony tort pokrywam białkowym kremem i posypuję złotym pudrem.
  • tort 13. Łyżkę białego kremu barwię na fioletowo, rozprowadzam po ściankach woreczka cukierniczego, a do środka woreczka nakładam biały krem, by uzyskać efekt cieniowania. Bezpośrednio na torcie formuję kwiaty i zielone liście(2 łyżki kremu barwię na zielono).

Porady

Przepis na zaparzany krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra Przepis na skondensowane mleko: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować