tort serce na walentynki i rocznice

4.5 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pierwszy raz robiłam na walentynki. zapomniałam o prezencie dla męża i zanim wrócił z pracy zrobiłam tort, oczywiście z tego co miałam w domu. ten drugi robiłam siostrze na rocznicę ślubu i tak się pociągnęło i a to na urodziny mnie prosili a to na święta.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: 5 dużych jaj 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia na ciemny biszkopt- 2 łyżki kakao biszkoptów trzeba będzie zrobić dwie porcje. z tego trzeba upiec dwie okrągłe formy i dwa kwadraty aby z nich uformować serce. masa: 1 kostka masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 szkl. mleka w proszku 2 serki waniliowe homogenizowane .
    różowe wykończenie sera:2 tabliczki białej czekolady 40ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort serce na walentynki i rocznice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tworzenie serca 1. biszkopt: 5 dużych jaj 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia na ciemny biszkopt- 2 łyżki kakao biszkoptów trzeba będzie zrobić dwie porcje. z tego trzeba upiec dwie okrągłe formy i dwa kwadraty aby z nich uformować serce. masa: 1 kostka masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 szkl. mleka w proszku 2 serki waniliowe homogenizowane masło utrzeć z cukrem na puch, dodać mleko w proszku i dobrze zmiksować do połączenia składników a następnie dodać serki i zmiksować ale nie za długo bo się zważy lub rozwarstwi. jeśli lubisz dużo masy zrób 1,5 lub 2 porcje. jedno serce udekorowałam wiśniami i czerwoną galaretką a drugie czekoladą czerwona czekolada do tortu: 2 tabliczki białej czekolady 40ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki masła lub margaryny - to wszystko roztopić na malutkim ogniu ciągle mieszając ale nie dopuścić do wrzenia. trzeba ciągle mieszać żeby dobrze połączyły się składniki. następnie dodać wcześniej namoczoną 1 łyżkę żelatyny w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody żeby spęczniała to lepiej się rozpuści w masie. jak już połączy się żelatyna z resztą masy zdjąć z ognia i dodać czerwony barwnik spożywczy lub sok z czerwonego buraka i równomiernie wymieszać. chłoną masę nakładać na formę np.serca ale na ciasto cienko posmarowane masą za pomocą łyżki, szpatułki lub specjalnego kulinarnego pędzelka. na tym sercu ze zdjęcia ja nakładałam łyżką. jeśli masa zbyt mocno zgęstnieje zanim skończysz nakładanie lekko podgrzej wstawiając go gorącej wody na chwilkę i ciągle mieszając. udekoruj wg upodobania. proste a gości zachwyca wyglądem i przede wszystkim smakiem.

Porady

robienie czekolady kolorowej na tort wymaga sporo czasu i uwagi, ale warto :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować