Tort serce na ślub i na rocznicę ślubu

4.5 (180 ocen)

Torty w stylu angielskim - coś, co kocham robić.

Składniki:

  • 4 biszkopty Każdy z 4 jaj

    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    wymiar blachy: 28cm na 35cm



    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła

    4 łyżki ciemnego kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

    owoc lub dżem do przełożenia-ja mam maliny i wiśnie drążone.

    Masa cukrowa około 1500g

    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba podwoić.
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort serce na ślub i na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na biszkopt 1. Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • biszkopt 2. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  • budyń 3. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  • krem 4. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • gorzka czekolada 5. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.
  • krem czekoladowy 6. Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
  • krem 7. Następnie trzy biszkopty połóż jeden na drugi i wytnij górne krawędzie serca, a z 4 biszkiptu wytnij dół serca po 3 takie same elementy. Posmaruj każdy blat biszkoptu kremem , z jednej strony jasny krem, a z drugiej czekoladowy.
  • przełożenie tortu 8. Przełóż dowolnym smakiem np. zmalinowo-wiśniowym. Ja zazwyczaj robię dwa smaki wtedy goście mają wybór. ak kolejno składamy cały tort. Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • Masa cukrowa 9. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • dekoracja tortu 10. Rozwałkuj masę cukrową podsypując cukrem pudrem aby nie przywierała do stolnicy. obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort . Z masy wykonaj ozdobny wałek z masy cukrowej, który dajemy na dół tortu ,aby zamaskować niedoskonałości po odcięciu masy. Wykonaj pozostałe dekorację według własnego pomysłu.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Masa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować