Tort serce

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przygotowałam go na 5-te urodziny syna, taki sobie torcik wymarzył ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt waniliowy
    3 jajka
    120 g mąki
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Biszkopt zebra
    3 jajka
    120 g mąki
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Krem budyniowy
    2 budynie śmietankowe
    500 ml mleka
    250 g masła
    1 czubata łyżka kakao
    2-3 łyżki cukru

    Krem śmietanowy
    1 opakowanie Śnieżki
    200 ml mleka
    1 śmietan fix

    Masa maślana
    1 kostka masła lub margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    sok z cytryny

    Nasączenie
    1 cytryna
    2 łyżki cukru
    250 ml wody

    Dodatkowo
    masa cukrowa
    barwniki
    powidła z moreli
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt waniliowy 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i wanilię oraz stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Wlewamy ciasto do formy w kształcie serca. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • biszkopt zebra 2. Analogicznie przygotowujemy ciastko na biszkopt zebra. Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao. Wlewamy do formy na przemian, po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy.
  • biszkopty kroimy na dwie części 3. Oba biszkopty kroimy na dwie części.
  • 4. Cytrynę obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sitko.
  • 5. Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Kiedy wystygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Do połowy dodajemy kakao. Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem i śmietan fixem.
  • tort gotowy do udekorowania ;) 6. Na desce układamy waniliowy biszkopt, nasączamy, smarujemy dżemem i nakładamy jasną masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem zebrą, nasączamy, smarujemy dżemem i kakaową masą. Nakładamy drugi biszkopt zebrę, nasączamy, smarujemy powidłami i bitą śmietaną. Nakładamy ostatni jasny biszkopt i nasączamy.
  • 7. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z pudrem i sokiem z cytryny. Dokładnie smarujemy tort.
  • 8. Wkładamy do lodówki na godzinę. Masę cukrowa łączymy z wybranymi składnikami i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Masa budyniowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować