1.Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka, cukier i dokładnie miksujemy. Delikatnie dołączamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 27 cm). Piec w 180*C ok. 35 min.
2.Biszkopt ciemny: na takiej samej zasadzie jak jasny, tyle że dodajemy kakao razem z mąkami. Wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy 27 cm, pieczemy w 180*C ok. 30 min.
3.Beza kokosowa: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z wiórkami kokosowymi. Wylewamy do tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy w 170*C przez ok. 40 min, w razie potrzeby krócej bądź dłużej, zmniejszamy temperaturę bądź zwiększamy.
4.Masa ananasowa: na soku z ananasów gotujemy budyń (max. 2 szklanki płynu). Ananasy kroimy w kosteczki. Budyń studzimy, ucieramy z margaryną i dosładzamy w miarę potrzeby cukrem pudrem do smaku. Dołączamy pokrojone ananasy.
5.Masa truskawkowa: na tej samej zasadzie co ananasowa, truskawki z kompotu odsączamy. Do gotowej masy utartej z margaryną dołączamy truskawki.
6.Masa śmietanowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy Śnieżkę, cukier puder do smaku.
7.Galaretki: jasną przygotowujemy w 1 szklance wrzątku, wylewamy do płaskiego naczynia. Kroimy w kostki, mieszamy z kremówką.
Jedną czerwoną rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia.
Dwie rozpuszczamy (każda w jednej szklance wrzątku), jedną wylewamy na bardzo płaski talerz, drugą do zwykłego płaskiego naczynia. Tą z płaskiego naczynia kroimy w kostkę i mieszamy z kremówką i z kostkami jasnej galaretki.
Niebieską rozpuszczamy w szklance wrzątku, wlewamy do bardzo płaskiego naczynia.
8.Jasny biszkopt przekrawamy na 3 blaty, wycinamy w nich nożem przy pomocy tekturki serca.
9.Kakaowy biszkopt przekrawamy na 2 placki, wycinamy w nich serca. Bezy nie przekrawamy, wycinamy od razu kształt serca.
10.Ułożenie: blat jasny, 1/2 kremu ananasowego, blat kakaowy, 1/2 kremówki z galaretkami, beza kokosowa, masa truskawkowa, blat jasny, reszta masy ananasowej, blat kakaowy, reszta kremówki z kawałkami galaretek, jasny blat.
11.Ubijamy 500 ml śmietany kremówki, dodajemy tężejącą galaretką. Równomiernie rozkładamy masę po całym torcie, wyrównując boki. Umieszczamy napis, inne ozdobniki wykonane za pomocą szprycy cukierniczej i odpowiedniej końcówki.
12.Za pomocą metalowej foremki w kształcie serca wycinamy z niebieskiej i czerwonej galaretki serca. Dekorujemy nimi tort.
13.Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godziny. Smacznego !
Komentarze