Tort Serce

0 (0 ocen)

Cudowny tort na dla mojej wyjątkowej mamy z okazji jej święta

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    7 jajek
    2 szklanki mąki tortowej (pszenna dopuszczalna)
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2/3 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao
    szczypta soli

    Beza:
    5 białek
    ok. 100 g wiórków kokosowych
    3-4 łyżki cukru pudru

    Masa ananasowa:
    2 puszki ananasa
    1 budyń śmietankowy
    1 kostka masła/ margaryny

    Masa truskawkowa:
    1 słoik kompotu truskawkowego (z owocami)
    1 budyń śmietankowy
    1 kostka masła/ margaryny

    Masa śmietankowa:
    400 ml śmietany kremówki 30%
    1 Śnieżka w proszku

    Dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa/ agrestowa
    3 czerwone galaretki (u mnie wiśniowe)
    1 galaretka niebieska
    cukier puder
    zrobiony szablon w kształcie serca z tekturki
    500 ml śmietany kremówki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka, cukier i dokładnie miksujemy. Delikatnie dołączamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 27 cm). Piec w 180*C ok. 35 min.
  • 2. Biszkopt ciemny: na takiej samej zasadzie jak jasny, tyle że dodajemy kakao razem z mąkami. Wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy 27 cm, pieczemy w 180*C ok. 30 min.
  • 3. Beza kokosowa: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z wiórkami kokosowymi. Wylewamy do tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy w 170*C przez ok. 40 min, w razie potrzeby krócej bądź dłużej, zmniejszamy temperaturę bądź zwiększamy.
  • 4. Masa ananasowa: na soku z ananasów gotujemy budyń (max. 2 szklanki płynu). Ananasy kroimy w kosteczki. Budyń studzimy, ucieramy z margaryną i dosładzamy w miarę potrzeby cukrem pudrem do smaku. Dołączamy pokrojone ananasy.
  • 5. Masa truskawkowa: na tej samej zasadzie co ananasowa, truskawki z kompotu odsączamy. Do gotowej masy utartej z margaryną dołączamy truskawki.
  • 6. Masa śmietanowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy Śnieżkę, cukier puder do smaku.
  • 7. Galaretki: jasną przygotowujemy w 1 szklance wrzątku, wylewamy do płaskiego naczynia. Kroimy w kostki, mieszamy z kremówką.
    Jedną czerwoną rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia.
    Dwie rozpuszczamy (każda w jednej szklance wrzątku), jedną wylewamy na bardzo płaski talerz, drugą do zwykłego płaskiego naczynia. Tą z płaskiego naczynia kroimy w kostkę i mieszamy z kremówką i z kostkami jasnej galaretki.
    Niebieską rozpuszczamy w szklance wrzątku, wlewamy do bardzo płaskiego naczynia.
  • Serce 8. Jasny biszkopt przekrawamy na 3 blaty, wycinamy w nich nożem przy pomocy tekturki serca.
  • Serca 9. Kakaowy biszkopt przekrawamy na 2 placki, wycinamy w nich serca. Bezy nie przekrawamy, wycinamy od razu kształt serca.
  • Krem 10. Ułożenie: blat jasny, 1/2 kremu ananasowego, blat kakaowy, 1/2 kremówki z galaretkami, beza kokosowa, masa truskawkowa, blat jasny, reszta masy ananasowej, blat kakaowy, reszta kremówki z kawałkami galaretek, jasny blat.
  • 11. Ubijamy 500 ml śmietany kremówki, dodajemy tężejącą galaretką. Równomiernie rozkładamy masę po całym torcie, wyrównując boki. Umieszczamy napis, inne ozdobniki wykonane za pomocą szprycy cukierniczej i odpowiedniej końcówki.
  • Serce 12. Za pomocą metalowej foremki w kształcie serca wycinamy z niebieskiej i czerwonej galaretki serca. Dekorujemy nimi tort.
  • Tort 13. Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godziny. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować