Tort sałatkowy na krakersach z ryżem i jajkami

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Całkiem inna wersja słynnej już sałatki na krakersach z tuńczykiem i jajkami, moim skromnym zdaniem dużo lepsza, ma aż trzy inne warstwy sałatkowe przełożone krakersami, jest zwarta, po dobrym schłodzeniu kroi się niczym tort, spisze się nie tylko na karnawałowych imprezach ale również na Wielkanocnym stole. Mój autorski przepis. Polecam Wam gorąco na pewno zasmakuje !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kwadratową formę 24/24 cm:

    1 paczka słonych krakersów

    Warstwa z tuńczykiem i ryżem:
    1 torebka ryżu
    1 puszka tuńczyka
    2 cebule dymki ze szczypiorem
    1-2 łyżki majonezu
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Warstwa z kukurydzą i papryką :
    1 mała czerwona papryka
    1 mała puszka kukurydzy
    6 białek ugotowanego jajka
    1-2 łyżki majonezu
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Warstwa z żółtkami i groszkiem:
    1 puszka groszku konserwowego
    6 żółtek ugotowanego jajka
    2 łyżki majonezu
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    2 cebule dymki ze szczypiorem do posypania sałatki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Tort sałatkowy na krakersach z ryżem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Sałatkę zaczynamy od przygotowania warstw:
    1 warstwa:
    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, odcedzamy, wsypujemy do miski, studzimy.
    Do zimnego ryżu dajemy puszkę rozdrobnionego tuńczyka odcedzonego z zalewy, oraz posiekaną dymkę, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy z majonezem.
  • Przygotowanie 2. 2 warstwa:
    Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z osączoną kukurydzą dodać starte na tarce jarzynowej same białka ugotowanych na twardo jaj, wymieszać z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowanie 3. 3 warstwa:
    Groszek osączyć z zalewy, wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami-ja starłam je również na tarce, ale można rozdrobnić widelcem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.
    Gdy poszczególne warstwy są już gotowe składamy sałatkę.
  • Przygotowanie 4. Dno kwadratowej formy-ja miałam tortownicę, włożyć krakersami posmarować pierwszą warstwą z ryżem, ułożyć następną warstwę krakersów, wyłożyć warstwę z papryką, wygładzić i na to wyłożyć żółtka z groszkiem, wyrównać łyżką, posypać grubo posiekaną dymką, chłodzić całą noc w lodówce. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować