Tort rumuński

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasta miodowe są bardzo wysoko na liście moich ulubionych ciast. Im starsze tym są lepsze. Tort rumuński to tort orzechowo-miodowy. Nie jest łatwy do przygotowania bowiem ciasto jest klejące i trzeba je odpowiednio rozprowadzić w tortownicy. Aby urozmaicić smak ciasta warto przełożyć 2 blaty dodatkowo powidłami śliwkowymi.

Cukiereczek
  • 20 porcje
  • 180min

Składniki

• CIASTO:
• 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
• 95g miodu,
• 70g cukru pudru,
• 80g zmielonych orzechów włoskich,
• 2 jajka,
• 1 żółtko,
• 1 łyżeczka sody,
• KREM:
• 200g masła,
• 100g cukru pudru,
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego,
• 150g zmielonych orzechów włoskich,
• 2 żółtka,
• 1 szklanka gęstej śmietany 18%,
• Ewentualnie 20ml alkoholu np. wódki, rumu,
• DODATKOWO:
• Powidła śliwkowe,

Sposób przygotowania przepisu:

Tort rumuński

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką lub ręką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące. Chłodzimy je w lodówce przez 1 h. Możemy chłodzić do 12h. Następnie ciasto dzielimy na 6 części (po około 103g każda). Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub nożyka rozprowadzamy ciasto na dnie tortownicy. Ciasto jest klejące, nie da się rozwałkować więc należy je „rozciągnąć” łyżką lub nożykiem. Każdy z placków pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu placki studzimy.
    KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodajemy po 1 żółtku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy śmietanę łyżka po łyżce, miksując krótko, na średnich obrotach miksera (aby krem się nie zważył). Możemy jeszcze do całości dodać na koniec alkohol i wymieszać.
    Krem dzielimy na 7 równych części (po około 104g każda). 5 części posłuży do przełożenia placków, a 2 części do posmarowania tortu z boków i na górze.
    Każdy z placków smarujemy kremem. Dodatkowo 2 placki smarujemy porcją powideł śliwkowych. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej. Krem jest maślany więc stwardnieje w lodówce, ale po ociepleniu do temperatury pokojowej zrobi się miękki.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechymiód

Komentarze

Podobne przepisy

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort Mikołaja1

Dodane przez: Elisa

Tort Mikołaja

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy...

Tort Snickers

Dodane przez: Karolyjnaaa

Tort Snickers

Przepyszny tort dla wielbicieli...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw....

TORT JUBILEUSZOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT JUBILEUSZOWY

Tort na doniosłą uroczystość Jubileuszową....

Tort cytrynowo-miętowy

Dodane przez: bieniaszka

Tort miętowo - cytrynowy

Bardzo pokaźny i podzielny tort....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE