Tort rumowy z biszkoptami na spodzie bezowym

0 (0 ocen)

Wygląda niepozornie , a smakuje nieziemsko.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm:
    Spód:
    5 białek
    7 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka octu
    Masa:
    100 g czekolady
    100 g podłużnych biszkoptów
    4 jaja
    125 g cukru pudru
    125 ml rumu
    2 op. cukru waniliowego
    500 ml śmietany kremówki
    8 płatków żelatyny
    100 g rodzynek namoczonych w rumie
    Dekoracja:
    250 ml kremówki
    płatki czekolady

Tort rumowy z biszkoptami na spodzie bezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, a gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier. Następnie ostrożnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet. Masę dzielimy na dwie części każdą z nich pieczemy ok.45 minut w 120 st. C.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, kremówkę ubijamy, czekoladę siekamy.
  • 3. Jaja ubijamy z cukrem pudrem, rumem i cukrem waniliowym w gorącej kąpieli wodnej na puszystą masę, po czym powoli dodajemy żelatynę. Studzimy. Do masy dosypujemy czekoladę i rodzynki, a na koniec dodajemy ubitą śmietanę.
  • 4. Na spodzie bezowym układamy biszkopty i wykładamy masę . Studzimy.
  • 5. Ubijamy śmietanę do dekoracji i rozsmarowujemy ją na masie rumowej, na górę nakładamy drugi blat bezowy. Dekorujemy śmietaną i czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy