Tort Raffaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ulubiony tort mojej rodzinki ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl cukru, 3 łyżki oleju.
    Krem: 2 bydynie waniliowe, 3/4 l mleka, 3/4 szkl mąki tortowej, 1/2 szkl cukru 1/2 kostki masła
    Posypka: 25 dag wiórek kokosowych , 4 łyzki cukru, 5 dag margaryny

Tort raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy dodajemy cukier i żółtka, później olej i przesiany przez sito proszek do pieczenia i makę delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę pieczemy około 25 min w tem 180
    Krem.
    Mleko dzielimy na dwie części. W jednej części rozrabiamy budyń i mąkę a drugą część gotujemy z cukrem i dodajemy pierwszą część gotujemy do momentu aż powstanie jednolity budyn cały czas mieszając by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Wystudzony budyń ucieramy z masłem.
    Posypka
    Roztapiamy masło na patelni dodajemy wiórki i cukier i smażymy aż wiórki się zarumienią na złoto.
    Biszkopt przekrajamy na pół . Na pierwszą część wykładamy 3/4 kremu na to drugą część biszkoptu . A na wierch i boki ciasta resztę kremu i Na ten krem posypkę z Wiórek ( posypka musi być jeszcze ciepła- można ją lekko przyklepać do ciasta) Torta wkładamy na min 1 h do lodówki.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy