Tort Raffaello

  • wyświetlono: 374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Co tu dużo mówić tort Raffaello to jeden z moich ulubionych. Puszysty i miękki biały biszkopt, nasączony likierem migdałowym. Całość przełożona jest kremem kokosowym na bazie śmietanki i mleczka kokosowego. Jest to tort na wyjątkowe okazje, takie jak chrzciny czy komunie.

Honorata Kielczyk
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ciasto biszkoptowe
200 g mąki pszennej
150 g cukru
4 g proszku do pieczenia
7 jajek
krem kokosowy
300 g serka mascarpone
250 ml mleczka kokosowego
200 g czekolady białej
150 g wiórków kokosowych
10 g śmietanfixu
krem biały do obtoczenia boków i wierzchu tortu
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
dodatkowo
360 g pralinek Raffaello
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
nasączenie
50 ml amaretto
50 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Raffaello

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.
    Krem kokosowy: Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki na co najmniej dwa dni. Następnie odlewamy pozostałą wodę i zostawiamy samą śmietankę kokosową. W garnku podgrzewamy śmietankę kokosową, jednak jej nie zagotowujemy. Czekoladę białą łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Tak powstały sos umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Następnie gesty sos czekoladowy miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Chłodzimy w lodówce.
    Krem biały do obtoczenia boków i wierzchu tortu: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chłodzę w lodówce.
    Nasączenie: W kubku łączę amaretto i wodę.
    Dodatki: Na mocno rozgrzanej patelni podprażam wiórki kokosowe. Studzę.
    Ciasto kroję na trzy części. Każdą część nasączam. Następnie przekładam kremem kokosowym. Boki i wierzch ciasta smaruje drugim kremem. Dekoruje pralinkami, migdałami i wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkopttort śmietankowyokazjetort kokosowybiszkopt na tortciasto z krememtort raffaellotort z wiórkami kokosowymi

Komentarze

Podobne przepisy

image-1w4sf84

Dodane przez: Słodkie Rewolucje

Ciasto a'la raffaello

Niezwykłe ciasto,które w smaku...

TORT

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT

Tort z jasnym biszkoptem,przełożony...

Tort

Dodane przez: Izabella1618

Tort

Na każde urodziny robię torty....

Ciasto a'la raffaello

Dodane przez: EmciaPichci

Ciasto a'la raffaello

Ciasto lekkie jak puch z cudownym...

Tort

Dodane przez: Ilona1989

Tort

Najprostszy w przygotowaniu tort

tort kinder

Dodane przez: Elwira

Tort Kinder

Tort dla miłośników słynnej kinder...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE