1.Na poczatek pieczemy biszkopt.
Oddzielamy żółtka od białek i białka ucieramy mikserem na sztywną piane. Natępnie dodajemy cukier i żółtka, gdy masa jest jednolita, dodajemy pomału mąkę i resztę składników.
2.tak przygotowaną masę przekładamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy w 180 st. przez około 40 minut.
3.wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
4.KREM:
0,5l smietany i 2 połamane czekolady podgrzewamy w rondelku, cały czas mieszając.Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych.
5.Do ostudzonej masy, kruszymy jedną z 3 części biszkoptu i mieszamy łyżką
6.Drugie 0,5 litra smietany ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, a następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
7.Gdy wszystkie skąłdniki sa już gotowę, na spód biszkoptu wykładamy połowę kremu, na to odrobinę ubitej śmietany, następnie drugi biszkopt, druga połowę kremu i na wierzch pozostałą, ubitą śmietanę i wiórki kokosowe.
Porady
Do dekoracji można użyć startej na dużych oczkach czekolady
Komentarze