TORT RAFAELLO

4.5 (152 ocen)

pyszny i efektowny tort. Szybki i łatwy w wykonaniu

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    1,5 szklanki maki
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki octu
    1cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM
    1l smietany kremówki (30%)
    2 białe czekolady
    10g wiórków kokosowych
    10g zelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na poczatek pieczemy biszkopt.
    Oddzielamy żółtka od białek i białka ucieramy mikserem na sztywną piane. Natępnie dodajemy cukier i żółtka, gdy masa jest jednolita, dodajemy pomału mąkę i resztę składników.
  • 2. tak przygotowaną masę przekładamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy w 180 st. przez około 40 minut.
  • 3. wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
  • 4. KREM:
    0,5l smietany i 2 połamane czekolady podgrzewamy w rondelku, cały czas mieszając.Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych.
  • 5. Do ostudzonej masy, kruszymy jedną z 3 części biszkoptu i mieszamy łyżką
  • 6. Drugie 0,5 litra smietany ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, a następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
  • 7. Gdy wszystkie skąłdniki sa już gotowę, na spód biszkoptu wykładamy połowę kremu, na to odrobinę ubitej śmietany, następnie drugi biszkopt, druga połowę kremu i na wierzch pozostałą, ubitą śmietanę i wiórki kokosowe.

Porady

Do dekoracji można użyć startej na dużych oczkach czekolady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować