Tort Rafaello

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby!

Składniki:

  • Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm)

    Biszkopt:
    5 jajek
    180 g cukru
    1 1/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok. 200 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżki wody

    Krem z białej czekolady:
    200 g białej czekolady, posiekanej
    80 g masła
    1/2 szkl śmietanki kremówki 30%
    1 1/2 szkl schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    150 g serka mascarpone

    Poncz:
    1/2 szkl słodzonej herbaty (opcjonalnie można dodać odrobinę alkoholu, np. likieru Amaretto)

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu brzoskwiniowego
    100 g wiórków kokosowych
    100 g płatków migdałowych
    pralinki Rafaello do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem na przemian z olejem oraz wodą (piana nie może opaść!). Mąkę przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.



    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 35-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).



    Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.



    Wystudzony należy ostrym nożykiem oddzielić od rantów tortownicy. Przekroić na 3 równe blaty.
  • 2. Krem z białej czekolady: Śmietankę kremówkę 30% podgrzać w garnuszku (nie doprowadzając do wrzenia!). Dodać do niej pokrojone w kostkę masełko oraz posiekaną białą czekoladę. Całość wymieszać do rozpuszczenia się składników. W razie potrzeby podgrzać przez chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.




    Śmietankę kremówkę 36% ubić na sztywno. W innej misce zmiksować mascarpone, po czym strumyczkiem wlewać do niego ostudzoną czekoladę. Mascarpone z czekoladą dodawać stopniowo do ubitej śmietany i miksować, aż składniki się połączą. Ważne by czekolada nie była ciepła- może to skutkować zwarzeniem się kremu!





    Tak przygotowany krem schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
  • 3. Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć herbatą i wysmarować dżemem brzoskwiniowym. Na dżemie rozsmarować pierwszą warstwę schłodzonego kremu z białej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi. Przykryć II blatem biszkopt i powtórzyć czynność: poncz, dżem, krem i wiórki kokosowe. Na wierzch położyć ostatni już blat biszkoptu, również go nasączając. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą kremu z białej czekolady. Boki obłożyć płatkami migdałowymi, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pralinkami Rafaello.



    Tort schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować