Tort Rafaello

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort wykonałam na chrzest mojego synka. ma wspaniałe połączenie smaku kokosowo- śmietankowego.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe (podaję składniki na jedna porcję, ja wykonałam z trzech- dwie w prostokątnej blaszce i jedna w okragłej nałożona piętrowo ze ściętymi bokami):
    3-4 jajka
    12 i 1/2 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
    7 i 1/2 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    6 dag masła lub margaryny
    Masa kokosowa:
    1 i 1/2 kostki masla
    paczka wiórków kokosowych (20 dag)
    3 żółtka
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    3/4 l mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    Masa śmietankowa (ja podwoiłam porcję):
    500 g smietanki deserowej w kartoniku
    pół tabliczki czekolady białej
    2 śmietan-fixy
    cukier puder wedle uznania słodkości
    Do dekoracji:
    ozdoby cukiernicze- kwiatki, buciki, motylki, literki
    draże mleczne
    bezy
    kulki rafaello
    perełki z cukru srebrne
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Rafaello

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe:
    Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać obia rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę. Po wystygnięciu przekroić na trzy lub cztery części do przełożenia masami.
  • 2. Masa kokosowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać masę. Powstały budyń wystudzić. Zmiksować masło i stopniowo po łyżce dodawać budyń. Na koniec dodać 3/4 torebki wiórków kokosowych.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Schlodzoną śmietankę zmiksować do gęstości, dodać śmietan-fixy, pokruszoną w kawałeczki białą czekoladę i cukier puder wedle uznania słodkości.
  • 4. Ciasto biszkoptowe smarować na przemian powstałymi masami. W trakcie smarowania, biszkopt można nasączyć ponczem z wody i soku cytryny z odrobiną cukru. Na koniec udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować