Tort wykonałam na chrzest mojego synka. ma wspaniałe połączenie smaku kokosowo- śmietankowego.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe (podaję składniki na jedna porcję, ja wykonałam z trzech- dwie w prostokątnej blaszce i jedna w okragłej nałożona piętrowo ze ściętymi bokami):
3-4 jajka
12 i 1/2 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
7 i 1/2 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
6 dag masła lub margaryny
Masa kokosowa:
1 i 1/2 kostki masla
paczka wiórków kokosowych (20 dag)
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3/4 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Masa śmietankowa (ja podwoiłam porcję):
500 g smietanki deserowej w kartoniku
pół tabliczki czekolady białej
2 śmietan-fixy
cukier puder wedle uznania słodkości
Do dekoracji:
ozdoby cukiernicze- kwiatki, buciki, motylki, literki
draże mleczne
bezy
kulki rafaello
perełki z cukru srebrne
1.Ciasto biszkoptowe:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać obia rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę. Po wystygnięciu przekroić na trzy lub cztery części do przełożenia masami.
2.Masa kokosowa:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać masę. Powstały budyń wystudzić. Zmiksować masło i stopniowo po łyżce dodawać budyń. Na koniec dodać 3/4 torebki wiórków kokosowych.
3.Masa śmietankowa:
Schlodzoną śmietankę zmiksować do gęstości, dodać śmietan-fixy, pokruszoną w kawałeczki białą czekoladę i cukier puder wedle uznania słodkości.
4.Ciasto biszkoptowe smarować na przemian powstałymi masami. W trakcie smarowania, biszkopt można nasączyć ponczem z wody i soku cytryny z odrobiną cukru. Na koniec udekorować tort.
Komentarze