Tort pychotka-piętrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT I i II ;
Ubić białka z solą , dodać cukier ubić , dodać żółtka ,krótko ubić ,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać łyżką. Upiec jeden większy biszkopt w tortownicy , a drugi w mniejszej tortownicy i za jednym zamachem upiec z tego ciasta ,ciasto w foremce serca. Upiec ,każdy 25-30 min w 180 stopniach.
KREM I: CZEKOLADOWY:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej .Ostudzić .Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem i dodać czekoladę. Delikatnie wlewać małym strumieniem. Zaraz za czekoladą wlać małym strumieniem cały czas mieszając śmietankę
II KREM ; ORZECHOWY:
Mleko zagotować i zalać nim orzechy, pomieszać.Masło utrzeć z cukrem ,dodać aromat, wystudzone orzechy, dodać spirytus, kawę i kakao. Wymieszać.
III : KREM AJERKONIAK : KUPNY .
IV KREM: ŚMIETANA KREMÓWKA ,ubita z kupnym malinowym kremem ubijanym na kremówce.
IV KREM: Z BIAŁEK:
Białka ubić z solą ,dodać cukier, ubić na sztywno , dodać rozrobioną we wrzątku i ostudzoną żelatynę .
SKŁADANIE TORTU;
Wszystkie blaty tortu nasączyć z : woda+cukier+cytryna+olejek rumowy.
Na pierwszy blat nasączony rozsmarować krem czekoladowy i na niego ułożyć wiśnie. Przykryć drugim blatem nasączyć posmarować dżemem n i na dżem rozsmarować krem ajerkoniakowy ,na to położyć blat kokosowy , na kokos krem orzechowy .Teraz na biszkopt duży kładziemy mały krążek biszkoptu , nasączyć ,na to krem z kremówki ubitej z kremem malinowym na to układamy maliny , na maliny krem z kawy .Ostatni blat biszkoptu nasączyć i grubo nałożyć krem ubity z białek , cukru i żelatyny. Cały tort oblać polewą czekoladową i na górę ułożyć biszkopt -serce .Jeśli jest grubsze jak moje to przełożyć kremem malinowym ubitym na kremówce . Serce posmarować kremem z czerwonym barwnikiem.Udekorować według uznania .PYCHOTKA.
Komentarze