Tort ptysiowy serce

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ptysie i eklerki to ulubione ciastka mojego męża Marcina, który uwielbia je pod każdą postacią. Dostał więc w prezencie na Walentynki dużego ptysia w kształcie serca.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaty ptysiowe:

    1 szklanka wody
    1/2 kostki masła
    1 szklankaszklanka mąki
    5 jajek
    papier do pieczenia

    Krem budyniowy:

    2 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 budyń waniliowy
    1 kostka masła
    1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju
    kandyzowane wiśnie, płatki migdałowe

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort ptysiowy serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty ptysiowe:
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Blaszkę w kształcie serca lub tortownicę o średnicy ok. 26cm wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia (papier wyciąć 3 razy gdyż będziemy piec 3 blaty).

    W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto podzielić na 3 części i upiec kolejno 3 blaty. Czas pieczenia jednego blatu ok. 25 min. Wystudzić.

    Krem budyniowy:

    1/2 szklanki mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotujacego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje.
    Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując, na koniec wlewamy letnia białą czekoladę i jeszcze chwilę ubijamy.

    Na paterę kładziemy blat ciasta na to 1/3 kremu, ponownie blat, 1/3 kremu, blat i resztę kremu. Na górę możemy położyć wiśnie i uprażone na suchej patelni płatki migdałów.





Porady

zamiast kandyzowanych wiśni można użyć świeżych truskawek, malin lub innych owoców. Tort podawać schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować