Prostokątny tort z biszkoptami z budyniami. Tort przełożony białym kremem czekoladowym. Tort z owocami, pralinkami i ozdobami z mleka w proszku.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt : 3 x
-4 jajka
-1/2 szklanka cukru
-2 budynie cytrynowe (na 0,5 l)
-1 czubata łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
-sok z puszki po morelach
krem 1:
-300 ml. śmietanki 30 %
-300 g. białej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-1 śnieżka
krem 2:
-300 ml. śmietanki 30 %
-300 g. białej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-1 śnieżka
krem 3:
-300 ml. śmietanki 30 %
-300 g. białej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-1 śnieżka
owoce i czekoladki:
-1 puszka moreli połówek -820 g.
-500 g. borówki amerykańskiej
-300 g. malin
-500 g. winogron białych, bezpestkowych
-garść jeżyn
-ok.700 g. truskawek+150 g. białej czekolady
-300 g.pralinek Ferrero Rocher
-150 g. pralinki Raffaello
ozdoby z mleka w proszku:
-100 g. mleka w proszku
-100 g. cukru pudru
-troszkę mleka w płynie
-barwnik niebieski
Tort prostokątny czekoladowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąką i proszkiem, mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Upiec takie 3 biszkopty.
2.Boki biszkoptów minimalnie obciąć. Jeden ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 soku z moreli.
3.krem-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dodając śmietankę czekoladową.Następnie utwardzić śnieżką.Przełożyć do rękawa cukierniczego a dużą tylką z okrągłą końcówką. Zrobić rozetki na całej powierzchni biszkoptu.
4.Po rozetkach rozsypać 1/3 borówek,winogron i pokrojonych moreli.
5.Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć 1/3 soku.
6.Drugi krem zrobić jak poprzedni. Zrobić tak samo rozetki, starając się o ich symetrię.
7.Jak poprzednio rozsypać owoce.
8.Przykryć ostatnim biszkoptem i nasączyć resztą soku.Zrobić trzeci krem i nim rozetki.
9.ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
10.Ozdoby przed nałożeniem przetrzymywać w lodówce.
11.Truskawki umyć, wysuszyć i maczać w rozpuszczonej czekoladzie nad parą. Odstawiać do zastygnięcia.
12.Na górę tortu, rozsypać resztę, borówek,moreli, winogron.Rozsypać jeżyny, ułożyć truskawki, pralinki i ozdobne kwiatki. Wokół tortu można ułożyć resztę dekoracji.
Komentarze