TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prostokątny tort z biszkoptami z budyniami. Tort przełożony białym kremem czekoladowym. Tort z owocami, pralinkami i ozdobami z mleka w proszku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt : 3 x
    -4 jajka
    -1/2 szklanka cukru
    -2 budynie cytrynowe (na 0,5 l)
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -sok z puszki po morelach

    krem 1:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -300 g. białej czekolady
    -250 g. serka mascarpone
    -1 śnieżka

    krem 2:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -300 g. białej czekolady
    -250 g. serka mascarpone
    -1 śnieżka

    krem 3:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -300 g. białej czekolady
    -250 g. serka mascarpone
    -1 śnieżka

    owoce i czekoladki:
    -1 puszka moreli połówek -820 g.
    -500 g. borówki amerykańskiej
    -300 g. malin
    -500 g. winogron białych, bezpestkowych
    -garść jeżyn
    -ok.700 g. truskawek+150 g. białej czekolady
    -300 g.pralinek Ferrero Rocher
    -150 g. pralinki Raffaello

    ozdoby z mleka w proszku:
    -100 g. mleka w proszku
    -100 g. cukru pudru
    -troszkę mleka w płynie
    -barwnik niebieski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy

Tort prostokątny czekoladowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąką i proszkiem, mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Upiec takie 3 biszkopty.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 2. Boki biszkoptów minimalnie obciąć. Jeden ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 soku z moreli.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 3. krem-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dodając śmietankę czekoladową.Następnie utwardzić śnieżką.Przełożyć do rękawa cukierniczego a dużą tylką z okrągłą końcówką. Zrobić rozetki na całej powierzchni biszkoptu.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 4. Po rozetkach rozsypać 1/3 borówek,winogron i pokrojonych moreli.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 5. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć 1/3 soku.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 6. Drugi krem zrobić jak poprzedni. Zrobić tak samo rozetki, starając się o ich symetrię.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 7. Jak poprzednio rozsypać owoce.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 8. Przykryć ostatnim biszkoptem i nasączyć resztą soku.Zrobić trzeci krem i nim rozetki.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 9. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 10. Ozdoby przed nałożeniem przetrzymywać w lodówce.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 11. Truskawki umyć, wysuszyć i maczać w rozpuszczonej czekoladzie nad parą. Odstawiać do zastygnięcia.
  • TORT PROSTOKĄTNY CZEKOLADOWO-OWOCOWY 12. Na górę tortu, rozsypać resztę, borówek,moreli, winogron.Rozsypać jeżyny, ułożyć truskawki, pralinki i ozdobne kwiatki. Wokół tortu można ułożyć resztę dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować