Tort profiterolkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Niezwykły tort złożony z ciasta karpatkowego i małych profiterolek - malutkich ptysi nadziewanych masą i dżemem truskawkowym. Pyszny, lekki, mimo użycia maślanej masy. Jest z nim trochę zabawy ale efekt jest wart tego "poświęcenia" ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • dżem truskawkowy z chia:
    350 g truskawek
    50 g cukru
    2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki chia

    krem:
    3 szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru
    50 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    300 g masła

    ciasto:
    3/4 szklanki wody
    90 g masła
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 jajka

    do dekoracji:
    kilka truskawek
    świeże listki mięty


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Ptysie Dżem truskawkowy

Tort profiterolkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. dżem truskawkowy z chia:
    Truskawki, umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cukier waniliowy, smażyć, cały czas mieszając ok. 5 minut. Lekko ostudzić przez ok. 2-3 minuty, dodać chia, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  • 2. krem:
    Do rondelka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
    Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę z mąką, z powrotem wstawić na palnik. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
    Do miski wyłożyć masło, stopniowo dodając zimny budyń, utrzeć masę.
  • 3. Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone masło, zagotować. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając, gotować do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka i stworzy jednolitą kulę. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Wbić całe jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto.
    Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, niezbyt równo rozprowadzić po dnie, będzie to ptysiowy spód na spód tortu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25-30 minut (do lekkiego zbrązownienia ciasta). Gdyby ciasto nadmiernie rosło "w góry", należy przebić je (w trakcie pieczenia) i lekko spłaszczyć patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Ostudzić.
    Z drugiej połowy ciasta zrobić profiterolki (malutkie ptysie). Przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5-3 cm kółka. Lekko wilgotnymi palcami wyrównać i lekko spłaszczyć wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
    Do szprycy z końcówką do nadziewania pączków wyłożyć truskawkowy dżem, nadziewać do połowy objętości. Układać wbiciem do góry. Szprycę umyć, nałożyć budyniowy krem, nadziewać przez ten sam otwór aż do momentu "wychodzenia" nadzienia, usunąć nadmiar.
  • 4. wykonanie:
    Ciasto wyłożyć na duży talerz lub klosz. Pozostały krem z nadziewania profiterolków podzielić na 3 części. pierwszą wyłożyć na spód ciasta, na nim ułożyć jedne przy drugim gotowe ptofiterolki, lekko wcisnąć, przykryć drugą częścią masy, wyrównać. Na wierzchu ozdobnie ułożyć pozostałe profiterolki, truskawki, miętę i ewentualnie udekorować częścią masy. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Porady

Do nadziewania ptysi, zamiast dżemu z chia, można użyć innego dżemu truskawkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować