Tort profiterolkowy

  • wyświetlono: 213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niezwykły tort złożony z ciasta karpatkowego i małych profiterolek - malutkich ptysi nadziewanych masą i dżemem truskawkowym. Pyszny, lekki, mimo użycia maślanej masy. Jest z nim trochę zabawy ale efekt jest wart tego "poświęcenia" ;)

Bez nazwy-2
  • 180min

Składniki

dżem truskawkowy z chia:
350 g truskawek
50 g cukru
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki chia

krem:
3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
50 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
300 g masła

ciasto:
3/4 szklanki wody
90 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka

do dekoracji:
kilka truskawek
świeże listki mięty


Sposób przygotowania przepisu:

Tort profiterolkowy

  • 1. dżem truskawkowy z chia:
    Truskawki, umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cukier waniliowy, smażyć, cały czas mieszając ok. 5 minut. Lekko ostudzić przez ok. 2-3 minuty, dodać chia, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  • 2. krem:
    Do rondelka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
    Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę z mąką, z powrotem wstawić na palnik. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
    Do miski wyłożyć masło, stopniowo dodając zimny budyń, utrzeć masę.
  • 3. Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone masło, zagotować. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając, gotować do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka i stworzy jednolitą kulę. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Wbić całe jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto.
    Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, niezbyt równo rozprowadzić po dnie, będzie to ptysiowy spód na spód tortu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25-30 minut (do lekkiego zbrązownienia ciasta). Gdyby ciasto nadmiernie rosło "w góry", należy przebić je (w trakcie pieczenia) i lekko spłaszczyć patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Ostudzić.
    Z drugiej połowy ciasta zrobić profiterolki (malutkie ptysie). Przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5-3 cm kółka. Lekko wilgotnymi palcami wyrównać i lekko spłaszczyć wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
    Do szprycy z końcówką do nadziewania pączków wyłożyć truskawkowy dżem, nadziewać do połowy objętości. Układać wbiciem do góry. Szprycę umyć, nałożyć budyniowy krem, nadziewać przez ten sam otwór aż do momentu "wychodzenia" nadzienia, usunąć nadmiar.
  • 4. wykonanie:
    Ciasto wyłożyć na duży talerz lub klosz. Pozostały krem z nadziewania profiterolków podzielić na 3 części. pierwszą wyłożyć na spód ciasta, na nim ułożyć jedne przy drugim gotowe ptofiterolki, lekko wcisnąć, przykryć drugą częścią masy, wyrównać. Na wierzchu ozdobnie ułożyć pozostałe profiterolki, truskawki, miętę i ewentualnie udekorować częścią masy. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Porady

Do nadziewania ptysi, zamiast dżemu z chia, można użyć innego dżemu truskawkowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakitortTruskawkiptysiekrem budyniowydżem truskawkowykrem maślany

Komentarze

Podobne przepisy

TORT ŚMIETANOWY

Dodane przez: aniam94

TORT ŚMIETANOWY

Tort jest lekki i pyszny. Można...

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort czekoladowy.

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowy

Coś dla czekoladoholików. Przepis,...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Bardzo smaczny i efektowny tort...

Tort Tęczowy

Dodane przez: Kloruś

Tort Tęczowy

Tort jest pyszny lekki i niezbyt...

tort dla mojej mamci

Dodane przez: anna33

tort

Jest to tort na 50-lecie urodzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE